Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -5C° Karlovac

 • weather-image

  -5C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -7C° Slunj

Elizabeth se u svijet glume probila 2011. kada je glumila u triler drami 'Martha Marcy May Marlene' , za koju je bila nominirana za filmsku nagradu Critics 'Choice za najbolju glumicu 'Bilo je zastrašujuće odrastati u sjeni sestara, imale su pažnju...' Američke vlasti zabrinute su zbog desničarskih skupina i rasističkih ekstremista koji prijete prosvjedima zbog Bidenove izborne pobjede i očekuju nerede na dan inauguracije Uhićen s lažnom akreditacijom, imao je pištolj i 500 metaka U posljednjoj utakmici subotnjeg programa 16. kola Bundeslige Stuttgart je na svom stadionu protiv Borussije Mönchengladbach odigrao 2-2, a domaćini su do remija došli iz penala u šestoj minuti sudačke nadoknade. Gosti su poveli u 35. minuti iz penala kojeg je skrivio hrvatski nogometaš Borna Sosa. Siguran realizator bio je Lars Stindl. Sosa se iskupio u drugom poluvremenu kada je u 58. minuti nakon njegovog ubačaja Nicolás González pogodio za 1-1. No, Borussia Mönchengladbach je ponovno povela u 61. minuti, a strijelac je bio Denis Zakaria. Ipak, u šestoj minuti sudačke nadoknade Silas Wamangituka iz penala donosi Stuttgartu remi 2-2. Sosa skrivio penal pa asistirao treći put u posljednjih šest kola Sve je pažljivo isplanirao. Koristio je situaciju i bile smo u šoku. Uvijek smo imale osjećaj da je negdje u blizini. Nije ostavljao prostor da se posumnja kako se događa nešto toliko užasno, ispričala je glumica Glumica (25) optužila vlasnika škole glume (68): 'Silovao me kad sam imala 17, nisam jedina'

Život VINOGRADARSTVO Podijeli

Zlatna žutica vinove loze

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora Državnog inspektorata ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Podružnica Karlovačke županije, Ministarstva poljoprivrede.

Zlatna žutica vinove loze (Grapavine flavescens doree) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Bolest se izuzetno brzo širi, neizlječiva je i za posljedicu ima trajno odumiranje trsova.

Prvi nalaz zlatne žutice vinove loze u RH potvrđen je 2009. u Vivodini upravo u Karlovačkoj županiji. Zlatna žutica se do 2018. proširila u gotovo svim vinogradarskim područjima te su u skladu s time određena i proglašena demarkirana područja sa žarištem zaraze promjera 1 km od mjesta na kojem je potvrđena zaraza te sigurnosno područje 5 km od granice sa žarištem zaraze. Do ove godine zlatna žutica je nađena u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Zagrebu te su sukladno tome određena i proglašena demarkirana područja. U Karlovačkoj županiji potvrđena je u Vivodini, Kamanju, Žakanju i Dugoj Resi – Lišnici, a prošle, 2019. godine, potvrđena je u Velikom Erjavcu, Ozlju, Draganićkim Mrzljakima i Belajskoj Vinici. Zlatna žutica je do sada ograničena na pojedine vinograde.

Bolest nije moguće direktno suzbijati. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u floemu biljaka ili u organizmu vektora. Prenosi je vrlo invazivni vektor – američki cvrčak (Scaphoideus titanus).

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja i očituju se u uvijanju listova prema naličju, nepravilnom žućenju plojke, pojavi nekroza te list poprima kopljast izgled. Lišće je krto poput stakla i stiskanjem rukom se drobi. Na crvenim sortama dolazi do crvenjenja listova. Zaraženi listovi razvijanju se ranije, ali otpadaju kasnije od nezaraženih listova. Mladice zaraženih trsova ostaju zelene u jesen i ne odrvene te su tako podložne izmrzavanju. Cvatovi i grozdići se suše.

Vektor zlatne žutice vinove loze je američki cvrčak (Scaphoides titanus). Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u vidu jaja pod korom dvogodišnje rozgve u malim skupinama 2-4 jaja ili u nizu od 10-12 jaja. Ličinke se hrane uzimajući hranjive tvari iz floema, a zadržavaju se na donjoj strani lišća, ponekad na lisnim peteljkama. Tijekom razvoja, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija od kojih svaki traje 10 dana. Prva tri stadija su sivkasto bijele boje, četvrti i peti stadij ima šare na leđnoj strani s vidljivim začecima krila. Razvoj ličinki traje do početka srpnja, ukupno 50 dana. Odrasli oblik javlja se od početka srpnja pa sve do rujna.

Svi posjednici vinograda su prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018) i Naredbi o izmjenama i dopuni naredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 63/2019) obvezni postaviti žute ljepljive ploče početkom srpnja, radi praćenja jačine populacije američkog cvrčka, te kontrole učinkovitosti provedenih  tretiranja navedenog štetnika, prijenosnika zlatne žutice vinove loze. Ploče se vješaju na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna. Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu.

U slučaju sumnje na zarazu nužno je obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inpektora koji će uzeti službeni uzorak i poslati ga na laboratorijsku analizu.

Zapušteni vinogradi velika su opasnost za daljnje širenje zlatne žutice te je sukladno Naredbi u zaraženim područjima obavezno krčenje zapuštenih vinograda. Propisano je i uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba) koja je također domaćin ove bolesti.

Za suzbijanje američkog cvrčka nužno je provesti najmanje dva tretiranja. Prvo tretiranje obavlja se u skladu s uputama koje se donose i rokovima koji se određuju na temelju redovitog praćenja vektora, drugo tretiranje obavlja se dva do tri tjedna nakon prvog, a treće tretiranje obavlja se u preporučenim rokovima suzbijanja vektora, ovisno o području ili ako se tijekom srpnja primjenom žutih ljepljivih ploča utvrdi prisutnost odraslih oblika vektora. Upute i preporučeni rokovi suzbijanja vektora objavljuju se na mrežnim stranicama Uprave za stručnu podršku.

Dozvoljeni insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka u RH su:
– Avaunt EC
– Sumialfa 5 FL
– Decis 2,5 EC
– Cytrin Max
– Abanto
– Kristant EC
– Piretro natura
– Asset five

Preparati za suzbijanje američkog cvrčka dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji:
– Piretro natura
– Abanto
– Asset five

Radi zaštite pčela tretiranje obavljati kad pčele ne lete (večernji sati)!

Suzbijanje američkog cvrčka obavezno je u zaraženom i sigurnosnom području u svim vinogradima i rasadnicima vinove loze, a u nezaraženom području u vinogradima u kojima se utvrdi njihova prisutnost, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze. Također se provodi krčenje zapuštenih vinograda u nezaraženom i demarkiranom području.

Fitosanitarna inspekcija kontrolira provedbu propisanih fitosanitarnih mjera te oni koji ih ne provode mogu biti kažnjeni.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručni podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (savjetodavna.hr/zastita-bilja) dostupne su informacije te rokovi za suzbijanje za Karlovačku županiju.

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora Državnog inspektorata ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Podružnica Karlovačke županije, Ministarstva poljoprivrede.
tel. 047 611-058
sanja.mastelic-ivic@mps.hr
nikolina.stedul@mps.hr

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

NEK JE PRAVA ZIMA

Zima caruje s minusima, tako će nam biti do utorka