Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život VINOGRADARSTVO Podijeli

Zlatna žutica vinove loze

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora Državnog inspektorata ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Podružnica Karlovačke županije, Ministarstva poljoprivrede.

Zlatna žutica vinove loze (Grapavine flavescens doree) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Bolest se izuzetno brzo širi, neizlječiva je i za posljedicu ima trajno odumiranje trsova.

Prvi nalaz zlatne žutice vinove loze u RH potvrđen je 2009. u Vivodini, upravo u Karlovačkoj županiji. Zlatna žutica se do 2018. proširila u gotovo svim vinogradarskim područjima te su u skladu s time određena i proglašena demarkirana područja sa žarištem zaraze promjera 1 kilometar od mjesta na kojem je potvrđena zaraza te sigurnosno područje 5 kilometara od granice sa žarištem zaraze. Do ove godine zlatna žutica je nađena u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Zagrebu te su, sukladno tome, određena i proglašena demarkirana područja. U Karlovačkoj županiji potvrđena je u Vivodini, Kamanju, Žakanju i Dugoj Resi – Lišnici, a 2019. godine potvrđena je u Velikom Erjavcu, Ozlju, Draganićkim Mrzljakima i Belajskoj Vinici. Zlatna žutica je za sada ograničena na pojedine vinograde. U prošloj 2020. nismo imali potvrđenih nalaza u drugim područjima.

Bolest nije moguće direktno suzbijati. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u floemu biljaka ili u organizmu vektora. Prenosi je vrlo invazivni vektor – američki cvrčak (Scaphoideus titanus).

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja i očituju se u uvijanju listova prema naličju, nepravilnom žućenju plojke, pojavi nekroza, a list poprima oblik koplja. Lišće je lomljivo poput stakla i stiskanjem rukom se drobi. Na crvenim sortama dolazi do crvenjenja listova. Zaraženi listovi razvijanju se ranije, ali otpadaju kasnije od nezaraženih listova. Mladice zaraženih trsova ostaju zelene u jesen i ne odrvene te su tako podložne izmrzavanju. Cvatovi i grozdići se suše.

Vektor zlatne žutice vinove loze je američki cvrčak (Scaphoides titanus). Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao jaje pod korom dvogodišnje rozgve u malim skupinama 2-4 jaja ili u nizu od 10-12 jaja. Ličinke uzimaju sisanjem hranjive tvari iz floema, a zadržavaju se na donjoj strani lišća i ponekad na lisnim peteljkama. Tijekom razvoja, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija od kojih svaki traje 10 dana. Prva tri stadija su sivkasto bijele boje, četvrti i peti stadij ima šare na leđnoj strani s vidljivim začecima krila. Razvoj ličinki traje do početka srpnja, ukupno 50 dana. Odrasli oblik javlja se od početka srpnja pa sve do rujna, ovisno o temperaturi zraka.

Svi posjednici vinograda su prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018) i Naredbi o izmjenama i dopuni naredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 63/2019) obvezni su  postaviti žute ljepljive ploče početkom srpnja, radi praćenja jačine populacije američkog cvrčka, te kontrole učinkovitosti provedenih  tretiranja navedenog štetnika, prijenosnika zlatne žutice vinove loze. Ploče se vješaju na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna. Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu.

U slučaju sumnje na zarazu, nužno je obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inpektora koji će uzeti službeni uzorak i poslati ga na laboratorijsku analizu.

Zapušteni vinogradi velika su opasnost za daljnje širenje zlatne žutice te je sukladno Naredbi u zaraženim područjima obavezno krčenje zapuštenih vinograda. Propisano je i uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba) koja je također domaćin ove bolesti.

Za suzbijanje američkog cvrčka nužno je provesti najmanje dva tretiranja. Prvo tretiranje obavlja se u skladu s uputama koje se donose i rokovima koji se određuju na temelju redovitog praćenja vektora, drugo tretiranje obavlja se dva do tri tjedna nakon prvog, a treće tretiranje obavlja se u preporučenim rokovima suzbijanja vektora , ovisno o području ili ako se tijekom srpnja primjenom žutih ljepljivih ploča utvrdi prisutnost odraslih oblika vektora. Upute i preporučeni rokovi suzbijanja vektora objavljuju se na mrežnim stranicama Uprave za stručnu podršku.

Dozvoljeni insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka u RH su:
Avaunt EC
Sumialfa 5 FL
Decis 2,5 EC
Cytrin Max
Abanto
Kristant EC
Pyregard
Asset five

Preparati za suzbijanje američkog cvrčka dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji:
Pyregard
Abanto
Asset five

Radi zaštite pčela tretiranje obavljati kad pčele ne lete (večernji sati)!

Suzbijanje američkog cvrčka obavezno je u zaraženom i sigurnosnom području u svim vinogradima i rasadnicima vinove loze, a u nezaraženom području u vinogradima u kojima se utvrdi njihova prisutnost, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze. Također se provodi krčenje zapuštenih vinograda u nezaraženom i demarkiranom području.

Fitosanitarna inspekcija kontrolira provedbu propisanih fitosanitarnih mjera te oni koji ih ne provode mogu biti kažnjeni.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručni podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (savjetodavna.hr/zastita-bilja) dostupne su informacije te rokovi za suzbijanje za Karlovačku županiju.

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora Državnog inspektorata ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Podružnica Karlovačke županije, Ministarstva poljoprivrede.

tel. 047 611 058
sanja.mastelic-ivic@mps.hr
nikolina.stedul@mps.hr

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

VELIKI ČOVJEK

Osam godina otkako je preminuo mons. Radanović, župnik koji je obilježio Dubovac i Karlovac