Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život VINOGRADARSTVO Podijeli

Zlatna žutica vinove loze

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora Državnog inspektorata ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Podružnica Karlovačke županije, Ministarstva poljoprivrede.

Zlatna žutica vinove loze (Grapavine flavescens doree) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Bolest se izuzetno brzo širi, neizlječiva je i za posljedicu ima trajno odumiranje trsova.

Prvi nalaz zlatne žutice vinove loze u RH potvrđen je 2009. u Vivodini, upravo u Karlovačkoj županiji. Zlatna žutica se do 2018. proširila u gotovo svim vinogradarskim područjima te su u skladu s time određena i proglašena demarkirana područja sa žarištem zaraze promjera 1 km od mjesta na kojem je potvrđena zaraza te sigurnosno područje 5 km od granice sa žarištem zaraze. Do ove godine zlatna žutica je nađena u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Zagrebu te su sukladno tome određena i proglašena demarkirana područja. U Karlovačkoj županiji potvrđena je u Vivodini, Kamanju, Žakanju i Dugoj Resi – Lišnici. Zlatna žutica je do sada ograničena na pojedine vinograde.

Bolest nije moguće direktno suzbijati. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u floemu biljaka ili u organizmu vektora. Prenosi je vrlo invazivni vektor – američki cvrčak (Scaphoideus titanus).

Simptomi bolesti javljaju se krajem lipnja i očituju se u uvijanju listova prema naličju, nepravilnom žućenju plojke, pojavi nekroza te list poprima kopljast izgled. Lišće je krto poput stakla i stiskanjem rukom se drobi. Na crvenim sortama dolazi do crvenjenja listova. Zaraženi listovi razvijanju se ranije, ali otpadaju kasnije od nezaraženih listova. Mladice zaraženih trsova ostaju zelene u jesen i ne odrvenjavaju te su tako podložne izmrzavanju. Cvatovi i grozdići se suše.

Vektor zlatne žutice vinove loze je američki cvrčak (Scaphoides titanus). Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u vidu jaja pod korom dvogodišnje rozgve u malim skupinama 2-4 jaja ili u nizu od 10-12 jaja. Ličinke se hrane uzimajući hranjive tvari iz floema, a zadržavaju se na donjoj strani lišća, ponekad na lisnim peteljkama. Tijekom razvoja, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija od kojih svaki traje 10 dana. Prva tri stadija su sivkasto bijele boje, četvrti i peti stadij ima šare na leđnoj strani s vidljivim začecima krila. Razvoj ličinki traje do početka srpnja, ukupno 50 dana. Odrasli oblik javlja se od početka srpnja pa sve do rujna.

Svi posjednici vinograda su, prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018) i Naredbi o izmjenama i dopuni naredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 63/2019), obvezni postaviti žute ljepljive ploče početkom srpnja, radi praćenja jačine populacije američkog cvrčka, te kontrole učinkovitosti provedenih  tretiranja navedenog štetnika, prijenosnika zlatne žutice vinove loze. Ploče se vješaju na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna. Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu.

U slučaju sumnje na zarazu nužno je obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inpektora, koji će uzeti službeni uzorak i poslati ga na laboratorijsku analizu.

Zapušteni vinogradi velika su opasnost za daljnje širenje zlatne žutice te je sukladno Naredbi u zaraženim područjima obavezno krčenje zapuštenih vinograda. Propisano je i uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba) koja je također domaćin ove bolesti.

Za suzbijanje američkog cvrčka nužno je provesti najmanje dva tretiranja. Prvo tretiranje obavlja se u skladu s uputama koje se donose i rokovima koji se određuju na temelju redovitog praćenja vektora, drugo tretiranje obavlja se dva do tri tjedna nakon prvog, a treće tretiranje obavlja se u preporučenim rokovima suzbijanja vektora , ovisno o području ili ako se tijekom srpnja primjenom žutih ljepljivih ploča utvrdi prisutnost odraslih oblika vektora. Upute i preporučeni rokovi suzbijanja vektora objavljuju se na mrežnim stranicama Uprave za stručnu podršku.

Dozvoljeni insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka u RH su:
– Avaunt EC
– Sumialfa 5 FL
– Nurelle D
– Chromorel D
– Decis 2,5 EC
– Reldan 22 EC
– Cytrin Max

Ekološki preparati registrirani za suzbijanje američkog cvrčka:
– Piretro natura
-Abanto
– Krisant EC

Radi zaštite pčela tretiranje obavljati kad pčele ne lete (večernji sati)!

Suzbijanje američkog cvrčka obavezno je u zaraženom i sigurnosnom području u svim vinogradima i rasadnicima vinove loze, a u nezaraženom području u vinogradima u kojima se utvrdi njihova prisutnost, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze. Također se provodi krčenje zapuštenih vinograda u nezaraženom i demarkiranom području.

Fitosanitarna inspekcija kontrolira provedbu propisanih fitosanitarnih mjera te oni koji ih ne provode mogu biti kažnjeni.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručni podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (savjetodavna.hr/zastita-bilja) dostupne su informacije te rokovi za suzbijanje za Karlovačku županiju.

Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze odmah izvijestiti fitosanitarnog inspektora Državnog inspektorata ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Podružnica Karlovačke županije, Ministarstva poljoprivrede.
tel. 047 611-058
sanja.mastelic-ivic@mps.hr
nikolina.stedul@mps.hr

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

DADILJANJEM DO USPJEHA

Duga Resa sufinancirat će dadiljanje djece neupisane u vrtić: “Ovime smo i dalje grad koji brine o djeci”