Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Županija MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA Podijeli

Županijski vatrogasci upozoravaju: Vapimo za novim snagama

Vatrogasci nemaju monopol nad požarima, oni se događaju svima

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije s prvim danima svibnja počinje s obilježavanjem Mjeseca zaštite od požara. Bit će to prilika da 4. svibnja proslave dan svoga zaštitnika sv. Florijana te u danima koji slijede građanima promoviraju vatrogasnu službu.

Vatrogastvo nije samo sebi svrha, naglasio je županijski zapovjednik Goran Franković i upozorio da profesionalne, ali i dobrovoljne postrojbe vape za novim snagama i ljudima koji su spremni preuzeti odgovornost.

– Imamo broj članova prema standardima i imamo priliv mladih članova, ali u trenutku kada trebamo aktivno kao služba angažirani onda je evidentno da sve manji broj ljudi želi preuzeti odgovornost.

Na pomolu je novi zakon o vatrogastvu kojim bi se stvari trebale mijenjati, prije svega svijest svih onih koji misle da su požari samo problem vatrogasaca.

-Voljeli bismo da šira društvena zajednica ima bolju spoznaju i uvid u tu službu, da to nije zatvoren sustav. Nemamo mi monopol nad požarom. Želimo biti otvoreni jer požar se događa svakome. Novac će biti “upucan” u sustav, ali pribojavamo se da neće imati tko raditi za par godina s obzirom na veliki odljev odgovornih osoba iz vatrogastva. Zato se svi moraju uključiti jer zaštita od požara nije briga vatrogasaca. Zaštita od požara je briga svih nas, naglasio je Franković.

Građani će o vatrogascima i ovom teškom poslu moći doznati 7. svibnja na Danima otvorenih vrata u vatrogasnim centrima u Karlovcu, Slunju i Ogulinu. Predstavit će se najmlađima i na Karlovačkom vrtuljku 17. svibnja, a aktivnosti će se cijeli mjesec održavati i po dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Pročitajte i ovo

ZA MLADE OBITELJI

16 mladih obitelji dobit će od 45 do 80 tisuća kuna za stambeno pitanje na ruralnim područjima Karlovačke županije