Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život PROMJENA - KORAK DO SIGURNOSTI Podijeli

10 počinitelja obiteljskog nasilja prošlo kroz savjetovalište Ženske grupe Korak

Dok neki uspiju shvatiti da su počinili nasilje nad žrtvom, neki se nakon nekoliko posjeta savjetovalištu više nisu vraćali

Ukupno 10 počinitelja obiteljskoga nasilja u protekle je dvije godine prošlo kroz Savjetovalište Ženske grupe Karlovac Korak u sklopu programa “Promjena – korak do sigurnosti”.

Provodit će se još godinu dana, ali rezultati rada: sa ženama koje su izašle iz skloništa, jačanja međusektorske suradnje svih institucija koje rade sa žrtvama obiteljskoga nasilja te rad s počiniteljima nasilja u obitelji, su već sada dobri, rekla je voditeljica Dragnina Mandić – Jakšić na današnjoj pressici u Koraku.

Žene dobivaju materijalnu, pravnu i psihološku pomoć, djelatnici u svim institucijama međusobno bolje surađuju, a dio obiteljskih nasilnika dolazi do spoznaje što su učinili, naglasila je pak psihologinja Matea Bubaš.

– Centar nam je za sada uputio osam počinitelja obiteljskog nasilja. Također, osobe se mogu javiti i dobrovoljno u naše Savjetovalište za nenasilno riješavanje sukoba u obitelji i dva korisnika su se javila dobrovoljno. Često počinitelji ne priznaju nasilje, često dolazi do aktivacije obrambenih mehanizama i osoba uopće nije svjesna ili ne želi si priznati da je ona počinila nasilje nad žrtvom. Nastojim to osvjestiti kroz naš rad i pokazalo se da nakon nekog vremena oni počnu shvaćati da je bila riječ o nasilju.

I dok se u nekoliko slučajeva komunikacija i odnos među partnerima popravio, bilo je i slučajeva da se počinitelji nakon nekoliko savjetovanja više nikada nisu pojavili. Njih je dalje preuzeo Centar za socijalnu skrb i u Koraku ne znaju što se njima potom događalo.

Inače, Korak ovaj program provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac, a financira ga Ministarstvo demografije sa 180 tisuća kuna godišnje. Program završava u svibnju 2020.

Pročitajte i ovo

JEDINSTVO CRKVE

Protestanti u Karlovcu domaćini ekumenskog susreta