Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Županija VELIKA OBLJETNICA Podijeli

100 godina Ekonomsko – turističke škole: Zbog velikog interesa učenika treba je proširiti

Od 1919. do danas brojni su Karlovčani prošli kroz klupe Ekonomsko – turističke škole

Druga najstarija škola u Karlovačkoj županiji,  Ekonomsko – turistička škola iz Karlovca, danas slavi 100 godina.

Trenutno ima 420 učenika pa iako taj broj iz godine u godinu opada zbog loše demografske slike, zgrada škole u Kurelčevoj ulici postala je pretijesna.

– U budućnosti bi htjeli nadograditi ili proširiti školu jer nemamo dovoljno mjesta za učenike. Nastavu pohađaju u dvije smjene, kaže ravnateljica Lidija Mikšić.

Ekonomsko – turistička škola s radom je, pod drugim nazivom, započela 1919. Sve do 1960. mijenjala je lokacije na kojima je radila, a onda je dobila svoju zgradu u Kurelčevoj 2 u kojoj je i danas. Tri su zanimanja koja su upisuju: poslovni tajnici, hotelijersko – turistički tehničari te ekonomisti.

Programi u ovoj školi vezani su usko i uz planove Grada Karlovca o turizmu kao strateškoj i grani novih radnih mjesta, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić koji je na današnjoj svečanosti u Zorin domu bio izaslanik predsjednice države.

– Treba biti svjestan da nova znanja koja su potrebna stavljaju izazove i pred Ekonomsko – turističku školu. Moraju odgovoriti novim potrebama tržišta rada. Mislim da Ekonomsko – turistička škola ima kapaciteta za taj iskorak. Definitivno je došlo vrijeme traženja ili osmišljavanja novih programa koji će nuditi zapošljivost svima koji ih završe, dodao je Mandić.

Sve generacije učenika s kojima su radile profesorice Ljerka Starčević i Dragica Alegro, a činile su to više od tri desetljeća, bile su dobre.

– To je bila uvijek uspješna škola i imali smo dobre đake. Drago mi je da sam dočekala stogodišnjicu, rekla je profesorica Starčević koja je u školi provela 33 godine.

– Trudila sam se davati što je moguće više i nikada nisam imala problema s djecom. Sve su mi generacije ostale u lijepoj uspomeni, dodala je profesorica Alegro. U ETŠ-u je provela svoj cijeli radni vijek, punih 38 godina, a predavala je 19 različitih predmeta. Mnoge je naučila daktilografiji, a posebno računovodstvo koje je najduže predavala.

Pročitajte i ovo

PONOVNO

Duga Resa ostala bez struje: Kriv je izvođač radova na aglomeraciji