Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život ZA GOVOR I SLUŠANJE Podijeli

20 godina SUVAGA: Velika je to stvar, Karlovac ne zna što znači biti bez logopeda

Godišnje kroz ustanovu prođe oko 1500 pacijenata

Od samo tri SUVAG-a u Hrvatskoj jedan je u Karlovcu i to punih 20 godina. Velika je to stvar jer Karlovac ne osjeti što to znači biti bez stručnjaka logopeda, ostatak Hrvatske itekako osjeti.

Rekla je nakon današnje svečane proslave obljetnice ravnateljica Vesna Pavlačić. Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora u Karlovcu, a već neko vrijeme i dva puta tjedno u Slunju, pomaže uglavnom djeci, ali i odraslima da savladaju svoje probleme. Kroz ustanovu godišnje prođe oko 1500 pacijenata.

-Dnevno imamo 150 pacijenata, sada u koroni smo to sveli na nekih stotinjak jer moramo imati razmake međutim i prošle godine kada je bila i korona, odradili smo 30 tisuća postupaka – što pregleda ili terapijskih postupaka. To je u brojkama 1500 pacijenata godišnje.

SUVAG se širi na potkrovlje jer posla ima puno

SUVAG zapošljava 22 stručnjaka, rade u dvije smjene i zgrada na Dubovcu postala im je premala. Zbog toga će uslijediti proširenje prostora.

-Šesnaest sati dnevno je SUVAG u pogonu i primjetili smo da nemamo dovoljno mjesta. Treba nam još jedna soba za audiometriju, za još jedan neurofeedback i treba nam još jedna senzorna dvorana. Proširenje na potkrovlje bio nam je jedini način da dođemo do dodatnog prostora, pojasnila je ravnateljica.

Da je SUVAG važan znaju i u Gradu i Županiji pa gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin najavljuju nastavak potpore njihovom radu.

-Naša djeca ne moraju ići prema Zagrebu i mislim da je ovo instituicija koju svi zajedno moramo podržati. Grad Karlovac je prošle godine odvojio 20 tisuća kuna, isto toliko i ove godine za uređaje za koje su iskazali da im trebaju i što se tiče nas, oni i dalje ostaju naša obveza u proračunu, naglasio je Mandić.

-Ovdje imamo uvjete za brigu o djeci koja ranom dijagnostikom i rehabilitacijom mogu do trenutka upisa u školi stasati u djecu koja mogu kvalitetno pratiti nastavni program, dodala je Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu