Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život HVALA OD SRCA Podijeli

25. listopada Dan je darivatelja krvi u Hrvatskoj: Bolesnici koji trebaju krv ne mogu čekati da korona prođe

Hrvatska je već 40 godina samodostatna u zalihama krvi

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

I karlovački je Crveni križ obilježio ovaj dan i to dodjelom zasluženih priznanja darivateljima.Zlatni znak i zahvalnicu za 100 puta darivanu krv dobio je Branko Vrbanac, a završnu zahvalnicu dobila Vesna Beg. Srebrni znak i zahvalnicu za 75 puta darovanu krv dobili su Tomislav Mataković, Ivan Perković, Damir Kumpare, Ranko Vukošić i Milorad Štimac.

Brončani znak i zahvalnicu za 35 puta darivanu krv dobile su Gordan Belobrajdić i Tatjana Skendžić. Brončani znak i zahvalnicu za 50 puta darovanu krv dobili su: Dražen Škrtić, Alen Bencetić, Tomislav Bičanić, Marijan Klobučar, Nenad Novković, Zdravko Pudina, Tomislav Stojković, Janko Šimunić, Božidar Žugčić, Ronald Rožić i Branko Rožman.
Ravnateljica Crvenog križa Branka Hastor uz zahvalu darivateljima naglasila je i njihovu važnost osobito u vrijeme koronavirusa. – Nedostatak krvi i krvnih pripravka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog prouzrokovanog koronavirusom. Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju ne mogu čekati da epidemija prođe,

Pročitajte i ovo

NEVIĐENO

Gradonačelnica Ozlja osudila vandalizam: Građani nisu zaslužili da se njihova imovina namjerno uništava