Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija DOZNAJEMO Podijeli

358 stabala hrasta lužnjaka koji će biti srušeni u Pojatnom vrijedni su pola milijuna kuna i ostat će u Hrvatskoj

Svi srušeni trupci hrasta, ali i još 700 drugih vrsta bit će prodani na hrvatskom tržištu

Sva stabla hrasta lužnjaka koja će biti posječena u šumi u Pojatnom ostat će na hrvatskom tržištu. Potvrdio je za Radio Mrežnicu voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac Marin Svetić.

-Cijela količina oblovine hrasta lužnjaka bit će isporučena domaćim ugovornim kupcima iz Hrvatske sukladno rasporedu sirovine koji se svake godine dodjeljuje, s obzirom na stupanj finalizacije konačnog proizvoda, u direkciji Hrvatskih šuma. Što se tiče ogrjevnog  drveta hrasta, dio će biti također isporučen našim hrvatskim ugovornim kupcima, a dio će biti  na raspolaganju žiteljima odnosno lokalnom pučanstvu koji će moći kupiti taj isti ogrjev putem maloprodaje ovdje na blagajni Šumarije Karlovac, pojasnio je Svetić.

Prosječna cijena stabla hrasta lužnjaka je oko 1300 kuna

Prosječna vrijednost jednog stabla hrasta je oko 1300 kuna, a u Pojatnom će biti srušeno njih 358. Uz hrast bit će srušeno i 700 stabala sporednih vrsta tj. graba, ostale tvrde bjelogorice i crne johe.

-Ta ukupna, prosječna vrijednost drvnih sortimenata hrasta u šumskom predjelu Pojatno bi iznosila oko 476 tisuća kuna, dodaje.

Podsjetimo, sječa u Pojatnom dio je sanacije šume poput one u Kozjači. Razlika je u tome što će nakon ove najnovije uslijediti umjetno pošumljavanje jer stari hrastovi odnosno njihov plod žir, nije dao mladice pa prirodna obnova šume nije moguća.

-Ići ćemo sa sanacijom odnosno umjetnom obnovom sadnica hrasta lužnjaka koje ćemo pošumiti sljedeće godine.

Kad šumari ne bi gospodarili šumama, nastale bi prašume

Bit će posađeno daleko više hrasta lužnjaka nego li će biti posječeno, naglašava Svetić.

-Posadit ćemo ga na kompletnoj površini od oko 10 hektara i posadit ćemo ga, ako ćemo ići klasičnim načinom, između 7 i 10 tisuća  sadnica po hektaru odnosno puno manje ako ćemo ići tehnikom sadnje u polipropilenske cijevi. Sve ima svoje prednosti i mane, ali ćemo se u narednom periodu odlučiti kako, ali do kraja iduće godine imat ćemo pošumljenu površinu koju ćemo kasnije uzgajati po našim uzgojnim pravilima tako da hrast uspije tamo gdje je nekad bio.

A na pitanje što bi se dogodilo kada se stabla stara 160 godine ne bi uklonila iz šume, odgovara.

-Poremetio bi se kompletan šumski eko sustav i na neki način, da nema utjecaja nas šumara i da se ne pridržavamo propisa koji nam je dodijeljen, nastalo bi nešto slično prašumi. U njoj praktički nema utjecaja  i prašuma se sama razvija pa kako im priroda da ta stabla odumiru, ruše se i unutra nema napretka. Šuma jednostavno na taj način stagnira, i fiziološki i gospodarski, naglašava Svetić.

Foto: Ilustracija/Arhiva RM

Pročitajte i ovo

SMJER ZAGREB

U sudaru tri vozila na autocesti kod Jaske dvije osobe lakše ozlijeđene