Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Video Županija SRETAN ROĐENDAN Podijeli

VIDEO: Za 6. rođendan županijska Hitna dobila “bebu”

Lutku je darovala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević, vrijedna je 200 tisuća kuna

Za svoj 6. rođendan županijski Zavod za hitnu medicinu dobio je, sukladno svojim godinama, bebu.

Radi se naravno o lutki, “zadnjem kriku mode”, kako je rekla ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević koja ju je i darovala svojim kolegama u Karlovcu.

– Šest godina nije malo, pogotovo kad se pogledaju rezultati, a oni su izvanredni. Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije visokim standardom pruža usluge hitne medicine i zbrinjava hitne pacijente, a radi i iskorak koji uvijek cijenim i zbog kojeg smo danas ovdje, a to je povećanje znanja i kompetencija ljudi koji rade u hitnoj medicini i iz drugih županija.

Beba kašlje, plače, povraća, razgovara

Vrijednost lutke je 200 tisuća kuna i ona je iznadstandardna oprema. Prezentirao je to na današnjoj proslavi rođendana voditelj edukacijskog centra za hitnu medicinu i nacionalni instruktor Miljenko Gvožđak. – Ovaj napredniji sustav omogućuje cijelu procjenu pacijenta, od glave do pete. Tako se s lutkom doista može svašta: od dekompresije pneumotoraksa, mjerenja tlaka, davanja injekcija, može se staviti kateter…

Sljedeće godine otvaranje Regionalnog edukacijskog centra hitne u Karlovcu

Karlovačkim hitnjacima dobro će “beba” doći već sada, ali posebno će biti značajna početkom 2019.godine. Tada se planira otvoriti Regionalni edukacijski centar hitne medicine u Karlovcu. – Beba će dobiti svoju kuću i onda će edukacijske vježbe biti provedene onako kako zahtjevaju standardi, rekao je ravnatelj županijskog zavoda za hitnu Nikša Antica.

Prije šest godina, dodao je, Zavod je postavljen na zdrave temelje. Sada tim putem treba nastaviti. Stotinu djelatnika druge će godine pojačati s još 10 liječnika i 15 tehničara kako bi se s punom mrežom hitne medicine krenulo kako je i predviđeno. To znači da će i Vojnić dobiti svoj tim. Točnije, tim za Vojnić već postoji, ali kako do sad nisu imali prostor bili su stalno na relaciji Karlovac – Vojnić. Sada se intenzivno traži rješenje za prostor, naglasio je Antica.

Pročitajte i ovo

SVJEDOČANSTVO

Karlovčanin Nikola Sumina (75) pobijedio virus u 33 dana borbe: “Hoću li se vratiti živ”