Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Karlovac SPELEOLOGIJA Podijeli

60 godina bogate povijesti karlovačke speleologije na 500 fotografija

Pred karlovačkim speleolozima brojna su istraživanja, ekspedicije i školice

Na više od 500 fotografija nastalih tijekom posljednjih 60 godina našli su se brojni Karlovčani.

Upravo povodom velikog jubileja, obilježavanja 60 godina speleologije u gradu na četiri rijeke Speleološko društvo Osmica organiziralo je izložbu u prostoru Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, odnosno u izložbenom prostoru Ljudevit Šestić Ističe istaknuti karlovački speleolog i autor izložbe, Miran Barjaković.

-Uz same fotografije imamo i vremensku crtu na koju se može retroaktivno dopisivati neki događaj, mjesta i ljudi. Te podatke bi iskoristili za neke sljedeće obljetnice. Ima tu i raznih publikacija, knjiga, dokumenata, dijelova speleološke opreme. Želja je bila obilježiti ovu vrijednu obljetnicu jer ipak slovimo za najspeleološkiji grad u Hrvatskoj. Tako približavamo svojim sugrađanima dio svog grada i povijesti.

Izložbu je moguće pogledati do 24. siječnja i to posve besplatno.

Karlovčani su vrlo vezani za speleologiju pa stoga ne čudi dobra posjećenost izložbe

-Publike ima dosta. Na tih petstotinjak fotografijasvatko nađe nekog svog; oca, djeda, prijatelja školskog kolegu, sebe… Ljudi koji su prošli kroz sve ovo prije 20 ili 30 godina došli su na izložbu pa su bili oduševljeni kako su se našli na nekoj od fotografija. Karlovčane to dosta zanima. Ipak je to jedan nepoznati svijet za “običnog” čovjeka, objašnjava Barjaković.

Bogata tradicija nastavit će se i u godinama koje su pred nama. Samo u 2018. u planu su najmanje dvije speleološke škole, brojne ekspedicije te istraživanja.

Pročitajte i ovo

LIJEP USPJEH

Ivan Tomislav Cvitešić i Mia Cvitak pobjednici prvog HAWaton natjecanja u Hrvatskoj