Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  30C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Županija TOLERANCIJA Podijeli

Amin iz Irana i Wasim iz Sirije posjetili dugorešku OŠ Ivana Gorana Kovačića: Hrvatska je sada naš dom

Predstavili se učenicima u sklopu Festivala tolerancije

Ali Mohammad Shuryabi zvani Amin iz Irana i Wasim Asfour iz Sirije dvojica su od ukupno 750 izbjeglica koje su u Hrvatskoj od 2004. dobile azil.

Danas su posjetili Dugu Resu gdje su se predstavili učenicima 7. i 8. razreda Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u sklopu Festivala tolerancije. Radi se o programu koji se provodi, u suradnji s UNHCR-om i Isusovačkom službom za izbjeglice, diljem Hrvatske, kaže Hrvoje Pukšec.

Kao i drugima i dugoreškim učenicima bio je prikazan isječak iz dokumentarnog filma kojeg su u najvećem izbjegličkom kampu u Jordanu snimila djeca.

– Cilj je senzibilizirati djecu prvenstveno za probleme izbjeglica. Prije samo dvadesetak godina mi smo bili u istoj toj situaciji i jednostavno dati točne informacije. Činjenica je da se kroz medije mogu dobiti različite infromacije. U Hrvatskoj trenutno živi 710 azilanata, znači ljudi kojima je odobren azil. Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je bilo oko 950 tisuća što izbjeglica što prognanika.

U 2018. godini 1070 osoba je zatražilo azil, a više od 200 ga je dobilo u Hrvatskoj. To je manji broj nego ranijih godina, kaže Jan Kapić iz UNHCR -a. No, Hrvatska je i dalje zemlja u koju izbjeglice dolaze i dobivaju zaštitu.

-Hrvatsko zakonodavstvo u području azila je u skladu sa međunarodnim i europskim standardima. Što se tiče integracije naravno da uvijek može bolje i da postoje stvari koje se mogu poboljšati, ali to je jedan od razloga što smo danas ovdje. To je razlog što s djecom želimo razgovarati o izbjeglicama i kako svatko od nas može činiti razliku u njihovim životima i kako svatko od nas se može naći u takvoj situaciji, kaže Kapić.

Amin (39) i Wasim (18) jedni su od onih koji su u Hrvatskoj pronašli svoj dom i mir. Amin je iz Irana morao pobjeći zbog svoje vjeroispovijesti, a Wasim iz Sirije zbog rata. Sada im je u našoj zemlji lijepo, kažu za Radio Mrežnicu.

-U Hrvatskoj sam oko 4,5 godine, super ide, jezik je težak, ali dobro je ovdje to je sada moj život, moj dom, moja zemlja, rekao je Amin.

– Imam 18 godina, u Hrvatsku sam došao prije godinu i 10 mjeseci. Prije nego što sam došao tu bio sam u Njemačkoj godinu dana, a prije Njemačke put iz Sirije put je trajao oko 15 dana. U Hrvatskoj mi je lijepo, očekujem da završim školu i da radim, nadovezao se Wasim koji je u Hrvatskoj s obitelji.

Wasim u Zagrebu ide u školu za dentalnog tehničara nakon čega bi volio studirati stomatologiju. Amin pak radi kao prevoditelj za farsi i pomaže pri skrbi za izbjeglice koje dođu u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo

OK

I danas svi negativni na koronu u Karlovačkoj županiji