Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život HAPPY BIRTHDAY HGSS Podijeli

Atraktivan 70. rođendan: HGSS-ovci slavili iznad Đulinog ponora

Uz 70. obljetnicu osnutka HGSS-a, u Ogulinu je Danima otvorenih vrata proslavljen i 56. rođendan tamošnje Stanice

Predanost očuvanju ljudskog života Hrvatske gorske službe spašavanja koja traje od 1950. godine proslavljena je i u kolijevci alpinizma Lijepe Naše, Ogulinu.

Pod sloganom „Niti koje nas povezuju“ članovi HGSS-a još su jednom pokazali dio vještina koje su svim posjetiteljima i stanovnicima Hrvatske na raspolaganju 365 dana u godini. Atraktivnom vježbom spašavanja iz kanjona „Đulin ponor“ i vođenom turom alpinističkom zbirkom Zavičajnog muzeja u Ogulinu, istaknuta je važnost tradicije i razvoja alpinizma u tome, gorskome, kraju.

S balkona-vidikovca nad Ponorom okupljeni posjetitelji promatrali su impresivnu pokaznu vježbu HGSS-a u realnim uvjetima. Spašavatelji su u samo 20 minuta postavili opremu, zajedno s nosilima spustili se u 40 metara duboki kanjon, došli do unesrećene osobe, pružili joj potrebnu pomoć i osigurali ju za transport. „Unesrećeni“ je, kao na svim akcijama i vježbama, bila stvarna osoba koju su pomoću tzv. tirolske prečnice i sistema kolotura sv. Bernard istim putem izvukli na sigurno.

Pored obilježavanja 70. obljetnice osnutka HGSS-a, u Ogulinu je Danima otvorenih vrata proslavljen i 56. rođendan tamošnje Stanice: „Odnos mještana i ogulinskog HGSS-a pun je međusobnog poštovanja. Osim druženja sa spašavateljima i razgledavanja zimske i ljetne opremu poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje ili logističke opreme, organizirali smo turu Muzejem koju je vodio jedan od njegovih osnivača i jedan od najstarijih članova Službe, Borislav Aleraj-Akac. Osim toga što je omiljeno lice na svim događajima diljem Hrvatske, volimo ga zvati ‘Biblijom HGSS-a’ zbog velikog znanja koje donosi i prenosi“, istaknuo je Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS-ove Stanice Ogulin.

Pročitajte i ovo

PROFESOR VALENT

Karlovački gimnazijalci iz prve ruke, od našeg Dade, slušali o pisanju bloga