Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život VRATA ZA BUDUĆNOST Podijeli

Blagoslovljena vrata na dubovačkom svetištu pozivaju na pobožnost i obraćenje

Osmislio ih je mons. Antun Sente, a izradio Željko Mareković

Monumentano djelo, nova bakrena vrata na Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu svečano je blagoslovio rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković.

Vrata obilježavaju trajni spomen na godinu svetog Josipa, osmislio ih je rektor svetišta mons. Antun Sente, a izradio dubovački slikar i kipar Željko Mareković.

Pročelje vrata s ikonom Krista raširenih ruku koje okupljaju ljude podsjećaju da život nije prolazan, a na njima su bakreni reljefi. Vrata se sastoje od tri dijela – nacionalnih, dubovačkih vrata i ostalih ukrasa. Zanimljiv je natpis na trećem dijelu vrata na glagoljici “Sveti Josipe, zaštitniče Hrvatske, moli za nas”, a i natpis hrvatskih sabornika iz 1687. godine  kad su upravo sv. Josipa izabrali za zaštitnika hrvatskog kraljevstva.

Velika zahvalnost za ovo djelo odlazi Dubovčaku Željku Marekoviću Mareku čijih su ruku vrata djelo. Uz blagoslov vratiju, služena je i sveta misa s koje je poručeno da “vrata traže stav pobožnosti, spremnost na obraćenje, sabranost i molitvu”. Rektor sjemeništa zahvalio je mons. Senteu na svemu što čini za župu koja je u zadnjih nekoliko godina postala “brend” duhovnosti  Hrvatske.

Pročitajte i ovo

KARLOVAČKI K-9 TIM

Dragon i Foxy savladali i helikopter: U Divuljama prošli osposobljavanje