Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Život SVEMIRSKA PROSTRANSTVA Podijeli

“Bolid” je u atmosferu ušao iznad Ogulina, a ovi meteori sjajniji su od Venere

Što bi se tek dogodilo da je pao asteroid kad je ovaj “mali” bolid izazvao toliko buke na tako velikom prostoru?

Bolid iz svemira, odnosno meteor velikog sjaja koji je jučer bio vijest dana, najvjerojatnije je u Zemljinu atmosferu ušao negdje oko Ogulina i išao je upravo na liniji Ogulin-Karlovac- Zagreb.

Grad ispod Kleka, Grad bajki i “coprnjica” tako je otvorio vrata ovom svemirskom kamenu za kojeg se pretpostavlja da stiže sa Zvijezde repatice, odnosno kometa. Sjaj bolida prelazi sjaj planeta Venere, što znači da se jučerašnji prelet nad Hrvatskom dogodio tijekom noći, u jednom trenu činilo bi nam se da je dan. Ne treba ni zamišljati što bi se  tek dogodilo da je umjesto ovog “kamenčića” pao asteroid kad smo čuli i vidjeli kakvu je buku i frku na velikom potezu izazvao jučerašnji dolazak.

Stari hrvatski nazivi za meteor su nebeska krijesnica, proletuša i zvijezda padalica

Astronom Korado Korlević kazao je kako su ovi superbolidi zapravo rijetki, u Hrvatskoj možda svakih deset godina, u Rusiji primjerice, svaki tjedan. S tim da je u ovom slučaju bilo neobično rijetko – brzina tog tijela. Bolid je sada 20 ili 30 kilograma prašine koja lagano pada prema Zemlji, znamo da postoje zapisi na mnoštvu seizmografa i da ćemo te podatke skupiti i onda će se moći izračunati i snaga i ukupna masa, točna lokacija. Nakon što se skupe svi podaci, potrebno je vrijeme za obradu podataka. Prvi podaci mogli bi biti poznati već kroz tjedan dana. Za zadnje podatke potrebni su mjeseci. Skupit će se mikrobarografski zapisi, američka veleposlanstva imaju svoje uređaje za mjerenje nukelarne eksplozije i kad se to sve skupi, onda će biti znanstveni članak o tom superbolidu iznad zapadne Hrvatske, kaže Korlević.

Još od davnina meteori su odvlačili ljudsku pažnju i navodili na davanje racionalnih ili pomalo maštovitih objašnjenja o tome kako nastaju i što predstavljaju. U nekim kulturama svakoj živoj osobi je dodijeljena jedna zvijezda, koja se pali pri rođenju te osobe, dok u trenutku smrti da zvijezda pada, što vidimo kao sjajan meteor.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Čeka nas turbulentan vikend: Oluje najavljene za unutrašnjost, jaka bura na moru