Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Život PRVE SPOZNAJE Podijeli

Meteor je bio velik oko 1,5 metar, a jurio je 20 km u sekundi

Procjene ukazuju na težinu od 5,5 tona

Meteor koji nam je u petak proletio iznad glava imao je brzinu višu od 20 kilometara u sekundi, a bio je velik oko 1,5 metar.

Preliminirani su to podaci koje je objavio Hrvatski astronomski savez. Imaju puno statičkih fotografija, četiri videozapisa, od toga tri iz automobila i jedan s fiksne lokacije, te posjeduju seizmičke zapise soničnog udara prema senzorima zavoda iz Hrvatske i Slovenije.

I NASA je zabilježila prolet meteora u 10:30:34 sata, procjenjenje energije 0,34 kT, brzine 20 km/s, procjena mase 5,5 tona i veličine 1,5 metra

 

Putanja meteora ukazuje na završetak leta u Sloveniji.

Za precizniju analizu potrebna je kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda).

U kontaktu smo sa Slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzi meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal “izgori” u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području, kažu u Hrvatskom astronomskom savezu.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Čeka nas turbulentan vikend: Oluje najavljene za unutrašnjost, jaka bura na moru