Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac ZBRAJAJU SE ŠTETE Podijeli

Čak 123 milijuna kuna štete od potresa u Karlovcu: Tražit će proglašenje prirodne nepogode

Primljeno je 939 prijava štete od potresa

Preliminarna šteta od potresa 29. prosinca u Karlovcu iznosi gotovo 123 milijuna kuna pa će Grad Karlovac od županice zatražiti proglašenje prirodne nepogode.

Utvrđeno je to nakon primljenih 939 prijava štete od potresa, kažu u gradskoj upravi. Uvjeti da se proglasi prirodna nepogoda postoje jer uvjet kaže da se ona proglašava ako je vrijednost ukupne štete barem 20 posto vrijednosti izvornih prihoda grada za prošlu godinu.
U slučaju Grada Karlovca oni iznose 152 milijuna kuna.


Podsjetimo, Vlada je donijela odluku i da se zakon o obnovi Zagreba i Krapinsko zagorske te Zagrebačke županije primjeni i na Sisačko moslavačku te Karlovačku županiju, a to bitno mijenja proceduru nadoknade štete uzrokovane potresom i obnovu objekata.

Prema predloženim izmjenama Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a potresom pogođene kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokane i područne samouprave, objašnjavaju u Gradu Karlovcu.

Stručne službe Grada Karlovca unijet će sve prijave štete u službenu digitalnu evidenciju, odnosno registar štete kako bi postupanje drugih službi i ustanova u sanaciji bilo što brže i efikasnije.

Pročitajte i ovo

POMOĆ SVIMA

“Zaželi” karlovačkog Crvenog križa: 50 žena skrbit će o 300 starih i nemoćnih