Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac VRAĆAJU SE Podijeli

Čistoća Karlovčanima vraća besplatne kontejnere za glomazni otpad

Kontejnere na zahtjev Karlovčani će moći naručivati već od idućeg tjedna

Ni dva mjeseca od odluke da ih ukine, Čistoća Karlovac ponovo vraća građanima mogućnost pojedinčanog naručivanja besplatnih kontejnera za glomazni otpad.

Objavila je to na današnjoj konferenciji u Reciklažnom dvorištu na Ilovcu direktorica Josipa Škrtić Pucarević. Podsjetila je da je odluka donijeta u pokušaju da se racionalizira poslovanje tvrtke, međutim to je za posljedicu imalo povećanje broja divljih odlagališta otpada.

– Sada nakon dva mjeseca primjetili smo lagani porast divljih deponija i u dogovoru s Gradom Karlovcem smo odlučili da se vratimo na stari način tj. da omogućimo svakom našem korisniku po  zahtjevu odvoz na obračunskom mjestu, ali i da ostavimo raspored odvoza glomaznog otpada po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Treća mogućnost je besplatno odlaganje glomaznog otpada na Reciklažnom dvorištu na Ilovcu, rekla je Škrtić Pucarević.

Kontejnere na zahtjev Karlovčani će moći tako naručivati već od idućeg tjedna. Obrasci se nalaze na web stranicama Čistoće Karlovac, a kako bi se ipak štedjelo pokušat će se sa svakim građaninom dogovoriti trebaju li veći li manji kontejner.

– Ukoliko bude manje glomaznog otpada ići će se s kombijem, a ako potrebe budu veće ići će se velikim kontejnerom.

Krajem godine analizirat će se učinci odluke da se vrate besplatni “kontejneri na zahtjev” kada će se točno vidjeti što to znači za Čistoću i Grad. Već sada se zna da je predviđeni trošak za Čistoću ovog načina zbrinjavanja otpada 900 tisuća kuna godišnje.
No, važnije od toga su posljedice na okoliš u kojem više ne bi trebalo biti odbačenog otpada.

Čipiranje i barkodiranje karlovačkih kanti na pola puta

Osim ovog, Čistoća sada ima i trošak čipiranja i barkodiranja kanti, njih 23 tisuće. Posao je na pola puta.

Trenutno se označavaju spremnici na Baniji, Gazi, Luščić – Jamadolu i Novom centru  za sad je obuhvaćeno oko tisuću korisnika u kućama, ali i zgradama.

– Kolektivno stanovanje je složeniji proces gdje se svakom spremniku pridružuje određeni broj korisnika. Odlukom Grada Karlovca je određeno da će jednom spremniku od 1100 litara biti pridruženo 18 korisnika, rekla je direktorica Čistoće dodavši kako će to u većini slučajeva dovesti do smanjenja broja kontejnera uz zgrade.

Pročitajte i ovo

KAD ZNAŠ KAMO SA SMEĆEM

U reciklažnom dvorištu na Ilovcu odloženo 17 puta više otpada nego prije 5 godina