Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija OTPAD Podijeli

Ćorić: 2018. je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom

Suradnjom jedinica lokalne samouprave i resornog ministarstva postići će se cilj od 50% odvajanja otpada u kućanstvima do 2020.

Trenutno stanje odvajanja otpada na kućnom pragu na području cijele Republike Hrvatske nije zadovoljavajuće. Referentni su podaci otprije 2 godine koji pokazuju kako je odvojeno 26% otpada.

-Potrebno je učiniti značajne napore. Vjerujemo da ćemo nabavkom spremnika s jedne strane, ali i nadogradnjom infrastrukture omogućiti da do 2020. godine ispunimo ciljeve koje smo si sami zadali. To je 50% odvajanja na kućnom pragu. Vjerujemo da to možemo, poručio je u Karlovcu na današnjem sastanku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave Karlovačke županije, resorni ministar Tomislav Ćorić.

Ono što ulijeva nadu kako su ovi ciljevi realni jest volja i spremnost čelnika jedinica lokalne samouprave, župana i njegovih suradnika za postizanjem sinergijskog učinka koji je prijeko potreban da se dosadašnja loša slika popravi. Ovo će biti godina u kojoj će se osigurati infrastruktura. Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike morat će partnerski djelovati. Donošenjem planova za gospodarenje otpadom, ali i odluka koje prate te planove, sudjelujući u natječajima Ministarstva preko kojih će se i osigurati sredstva za edukaciju građana, pomaci bi trebali biti vidljivi u 2020. godini.

Lasinja-primjer dobre prakse

-Primjer dobre prakse u Karlovačkoj županiji je općina Lasinja. To sam čuo na ovom sastanku. U kontekstu odvajanja ova općina postiže jako dobre rezultate, naglasio je ministar Ćorić.

Natječajem za nabavku spremnika, koji je bio ključna tema sastanka, osigurat će se sredstva   jedinicama lokalne samouprave za financiranje opreme. Trenutno je aktualan natječaj u vrijednosti 42 milijuna kuna. Tako se mogu financirati informativno-edukativne radionice. Europska sredstva će pomoći u sufinanciranju spremnika u iznosu od 85% njihove cijene.  U mjesecima koji dolaze očekuju se i natječaji za nabavku vozila i izgradnju sortirnica.

Svi ovi čimbenici, od opreme, edukacija i infrastrukture učinit će sustav gospodarenja otpadom učinkovitijim, zaključeno je na današnjem sastanku.

Cilj je jasan, 2018. godina bit će godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Pročitajte i ovo

RADIONICA IGRAONICA

Klijanac i Pup organizira Šumsku školu, ali i brojne zabavne aktivnosti za klince