Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  24C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Županija SURADNJA Podijeli

Črnomelj i Duga Resa osnovali zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja

Danas u Dugoj Resi partneri u projektu HITRO SLO-HR potpisali i povelju o uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih i drugih katrastrofa

Povelja o uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa potpisana je danas u Dugoj Resi u sklopu projekta HITRO SLO-HR445.

Potpisali su je gradonačelnik Grada Duge Rese Tomislav Boljar, župan Opčine Črnomelj Andrej Kavšek, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Duga Resa Josip Zlatunić, predsjednik Gasilske zveze Črnomelj Boris Kambič, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa Mario Biršić i predsjednica Območnog združenja Rdečega križa Črnomelj Ljudmila Kocjan.

– Sporazumom se osigurava dugoročna suradnja i prekogranična organizacija zajedničkih vježbi snaga civilne zaštite u svrhu daljnjeg razvoja prekograničnog sustava zaštite i spašavanja. Kroz zajedničko planiranje i spremnost za reagiranje, povećat će se kvaliteta usluga u zaštiti i spašavanju u slučaju prirodnih katastrofa i većih nesreća na prekograničnom području između grada Duge Rese i opčine Črnomelj s posebnim naglaskom na rizike poplava i potresa, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare.

Ovaj europski projekt između Slovenije i Hrvatske vrijedan je više od 808 tisuća eura. Počeo je lani i završava iduće godine, a okosnica mu je osnivanje zajedničkog prekograničnog operativnog tima zaštite i spašavanja.

– U njega je imenovano je ukupno 40 članova tima iz ukupno 30 organizacija koje djeluju na području civilne zaštite sa obje strane granice (DVD, PGD i dr.). U tijeku je izrada Plana djelovanja tima u kojoj sudjeluju pridruženi partneri na projektu Hrvatska vatrogasna zajednica, Ministarstvo unutarnji poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite – Služba civilne zaštite Karlovac (bivši DUZS – područni ured Karlovac), HGSS – Stanica Karlovac, Gasilska zveza Slovenije i Ministarstvo za obrambo – Uprava Republike Slovenije za zaščito i reševanje, odnosno ključni dionici sustava civilne zaštite sa obje strane granice, naglašeno je.

Osim osnivanja spomenutog tima, kao najvažnije aktivnosti, projekt je dobio i vizualni identite te internetsku stranicu, a u narednom vremenu  aktivnosti će biti usmjerene na obuku zajedničkog prekograničnog operativnog tima zaštite i spašavanja.

– Tijekom slijedećeg ljeta očekujemo provedbu vježbe spašavanja iz ruševina i poplava u kojima će se provjeriti i demonstrirati stečene vještine pripadnika zajedničkog prekograničnog tima zaštite i spašavanja. Popratno uz vježbe bit će organizirane edukativno-informativne radionice na kojima će se građane upoznati s opasnostima i načinu ponašanja u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

Pročitajte i ovo

U TRENU

Razbijeni automobili, prozori kuća, potučeni vrtovi i usjevi… to je rezultat haranja nevremena