Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Karlovac VIZIONARI Podijeli

Dan inovatora danas u Karlovcu: Od ideje do kreacije, mladi inovatori uživaju u onome što rade

Mini sajam inovacija organizirao je Nikola Tesla Poduzetnički centar pod nazivom „Ideja, motivacija, inovacija“

Mladi inovatori dana su u Karlovcu pokazali svoje nagrađivane projekte na obilježvanju Dana inovatora. Od toga kako od drvenih puzzli složiti motocikl, do robotskih pandica i pčelica i prave robotske ruke, vrtićanci i školarci imali su prilike naučiti mnogo od nešto starijih učenika.

Mini sajam inovacija organizirao je Nikola Tesla Poduzetnički centar pod nazivom „Ideja, motivacija, inovacija“ u suradnji s Karlovačkom županijom.

A između ostalih nagrađivanih projekata, apsolutni hit bila je robotska ruka koju je osmislio budući injženjer  strojarstva, Tomo.

– Ta ruka je spoj strojarstva, elektrotehnikne i računarstva. Ona je nastala kao završni rad dok sam još išao u Tehničku školu, zajedno sa dvojicom kolege.

Mobilna robotska ruka, o kojoj govori, napravljena je njihovim vlastitim rukama:

– Dijelove za robota smo sami nacrtali i isprintali na 3D robotima. Elektroniku smo svu sami spojili i računalstvo kao krajnji dio, programiranje, smo napravili sami i sada taj robot radi.

Iako ona nema snagu za neke ozbiljnije radnje osim podizanja kutijice od bombona, kaže nam student, kada bi se složila od pravih metalnih dijelova, mogao bi to biti ozbiljan robot za nečiji pogon.

Uživamo u ovom što radimo

Na sajmu se se našli i učenici Osnovne škole Mahično koji su predstavili igru “osvijetli znanjem”, zatim katapult, pametnu kućnu i svjetiljku, a sa svime su osvojili i zavidna mjesta na državnoj razini.

– Htjeli smo ovdje pokazati mlađoj djeci jer su većinom ovo igre i to je njima jako zanimljivo i poučno, a mi uživamo u onome što radimo, kazala je učenica 8. razreda, Lorena. 

A vrtićanci su se u najvećoj mjeri zainteresirali za robote pandicu i pčelicu. Pandicu koja se vozi po traci prezentirao je Oskar iz Osnovne škole Dubovac.

Robotika mu se jako sviđa, a zavolio ju je nakon što je prvo brat krenuo, pa je i on htio probati. Sada drugu djecu uči dosta o tehnologiju te je pozvao sve da se i oni uključe u robotiku kako bi zajedno radili robote, družili se i naučili puno toga novoga.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

TEMA NOGOSTUP

Karlovački SDP oštro po gradskom sustavu: Ekipa iz Grada ne zna raspolagati novcem, a stanovnike Hrnetića smatraju građanima drugog reda