Radio Mrežnica
TREA DELAT Podijeli

Dan strukovnih zanimanja u MIOŠ-u:Kaj kad nemaš onoga koji radi konkretno

“Previše je menadžera i PR-a, nema više tko raditi”

Strukovno obrazovanja glavna je tema ovoga tjedna, a karlovački MIOŠ se potrudio danas pokazati i da su strukovna zanimanja zakon.

U školu su doveli frontmena Psihomodo popa Davora Gopca. Imao je jednostavan zadatak – oslikati s učenicima dio zida u prizemlju.[sound link=”https://radio-mreznica.hr/wp-content/uploads/2017/11/mios_struka_01.mp3″]

– Družit ću se s učenicima, a primarni mi je zadatak da se netko više upiše u strukovnu školu. A ne sve samo neki intelektualci i PR. Zbilja ih previše ima, nema tko raditi. Kaj će ti menadžer ako nemaš onoga koji radi nekaj konkretno. Fali tih zanimanja di čovjek može nekaj z rukama napravit, kaže Gobac.

Nedostaje pekara, u MIOŠ-u ih je samo 9

Pekari su mijesili ukusna peciva. Samo ih je devet u školi iako je ovo jedno od najtraženijih zanimanja. Kruh je naš svagdanji, ali pitanje je tko će nam ga peći.[sound link=”https://radio-mreznica.hr/wp-content/uploads/2017/11/mios_struka_02.mp3″]

– Žalosno je to i ne vodi ka dobrom. Svi su oni zapošljivi. Još ne završe školu već nas zovu poslodavci iz Karlovca, ali i Dalmacije da dođu djeca raditi.

– Posao nije težak, dosta sam već naučila i u školi i na praksi pa mi nije naporno, kaže jedna maturantica koja svoju pekarsku karijeru planira nastaviti kod Lekaja. U pekari Monika pak druga maturantica brusi svoje znanje u slastičarstvu. Kolači i sladoled je ono što voli raditi pa će se nastaviti usavršavati.

Fotografi su danas u MIOŠ-u fotografirali i snimali, frizeri radili frizure i učili od svojih starijih kolega o umjetnosti šišanja. Ivan Barišić je tek prvi razred, ali oduvijek je znao što želi biti.[sound link=”https://radio-mreznica.hr/wp-content/uploads/2017/11/mios_struka_03.mp3″] – Odmalena sam curama volio praviti frizure i na folkloru svim curama pravim frizure i dečkima. Volio bih biti frizer za oboje. Volim eksperimentirati s bojama i volim pravit frizure.

Kozmetičari su oslikavali tijela, ali i pružali sve tretmane koje su naučili u MIOŠ-u – karlovačkoj strukovnoj školi.[sound link=”https://radio-mreznica.hr/wp-content/uploads/2017/11/mios_struka_04.mp3″] – Naučile smo čišćenje lica, masažu vrata, lica, dekolte, oblikovanje obrva, bojanje trepavica i obrva, depilaciju nogu, masažu cijelog tijela, anticelulitne masaže, povremeno šminkanje… kažu djevojke. – Zašto biti kozemtičarka, pa zovu nas beauty doctor. Znači, mi smo zaduženi za ljepotu i vanjštinu, a dermatolozi za liječenje. Tko nije za ovaj dio liječenja može biti za vanjski dio i ljepotu, kaže profesorica Marina Drakulić.

MIOŠ nudi 16 zanimanja, za većinu nakon škole odmah ima posla

MIOŠ obrazuje za 16 zanimanja iz tri sektora. Osim trogodišnjih i dva su četverogodišnja – arhitektonski i građevinski tehničari. Za njih također ima sve više posla na tržištu rada.[sound link=”https://radio-mreznica.hr/wp-content/uploads/2017/11/mios_struka_05.mp3″]

A sve što MIOŠ ima i nudu danas su pokazali učenicima osnovnih škola koje su im stigle u goste. Na ovaj način žele napraviti pomake i zainteresirati mlade za strukovna zanimanja.[sound link=”https://radio-mreznica.hr/wp-content/uploads/2017/11/mios_struka_06.mp3″]  – Žalosno je što su pomaci vrlo mali, sitni, ali ja sam optimista i mislim da je mali pomak, pomak. Vjerujem da će i ovo što se danas događa doći nekome do ušiju. Netko će to vidjeti i prezbrojit će se i reći: “pametno je ući u strukovno obrazovanje, pametno je ući u struku”, rekla je ravnateljica Snježana Erdeljac.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More