Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija DA SE NE ZABORAVI Podijeli

Na današnji dan dogodio se egzodus Slunjana

Slunj je bio okupiran do 6.kolovoza 1995.godine

Slunj danas obilježava Dan sjećanja na progonstvo.

Na današnji dan, 16. studenog 1991. godine u Slunj ušli su JNA tenkovi i srpska paravojska te zajedno s domaćim pobunjenim Srbima počeli etničko čišćenje nad oko 13 tisuća mještana. Slunj je bio tri mjeseca  u okruženju i potpuno odsječen od ostatka Hrvatske. Hrabri branitelji, a bilo je ih je tek 800-tinjak svim silama su sprečavali neprijatelja da zauzme slunjsko područje. No, nakon višednevnih uzastopnih napada tenkovima, avionima, topovima, minobacačima i višestruko brojnijim vojnim snagama okupatori su 16. studenog 1991. ušli u Slunj. Došli su iz pravca slunjskog poligona, Plitvica, Vojnića i Veljuna.

 

Ljudi su u suzama napuštali svoje kuće, a tada je započeo i križni put Slunjana u progonstvu. Većina njih utočište je pronašla u Karlovcu.

Od 1991. do 1995. ubijeno je u slunjskom kraju 297 osoba (bez Saborskog gdje su 52 žrtve). Od tog broja 70 je žena starije životne dobi, 1 trudnica, 1 djevojka, 3 djevojčice. Starijih muškaraca je ubijeno 99 plus jedno muško dijete ( 6 mjeseci). To je ukupno 175 žrtava koje čine žene, starci i djeca. Najveći broj stradalih je u prvim danima okupacije i tijekom okupacije: ukupno 213 žrtava. Nakon dolaska UNPROFOR-a (proljeće 1992.) stradale su u okupiranom području 52 osobe.

Okupacija Slunja trajala je do 6.kolovoza 1995. godine.

Danas se Slunjani sjećaju tog tragičnog dana, 16. studenoga 1991. godine kad su prognani iz svog grada. Paljenjem svijeća, zvonjavom crkvenih zvona, mimohodom i kolonom sjećanja, misom, izložbom fotografija stradalog Slunja, obilježit će se Dan sjećanja, a sve pod motom “Da se ne zaboravi”.

 

Pročitajte i ovo

SIGURNOST PRVA

58 slunjskih prvašića učilo o prometu