Radio Mrežnica
ERASMUS + Podijeli

Deset frizera i kozmetičara iz MIOŠ-a odradilo stručnu praksu u Padovi

Trinaestodnevna mobilnost u sklopu projekta „New experience=better job opportunities“

Deset učenika Mješovite industrijsko – obrtničke škole, frizeri i kozmetičari, odradili su stručnu praksu u talijanskoj Padovi i to u sklopu još jednog u nizu Erasmus + projekata ove škole- „New experience=better job opportunities“ (Nova iskustva=bolja zapošljivost).

U projektu sudjeluje ukupno 28 učenik drugih i trećih razreda zanimanja frizer, kozmetičar, keramičar, monter suhe gradnje.

Dio frizera i spomenutih graditeljskih zanimanja, njih 18 i dvoje pratitelj, stručnu praksu odrađuju u Njemačkoj u Frankfurtu, dok je 10 kozmetičara i frizera s jednom mentoricom svojih 13 dana odradilo u spomenutom talijanskom gradu Padovi.

Tamo su krajem studenog bile: Dijana Tuškan, Marieta Liković, Ivana Ivšić, Klaudia Maležić, Lara Amon, Tena Hitrec, Marija Car, Marija Desović, Ana Gršić i učenik Ivan Barišić u pratnji profesorice Maje Jurčević.

Nakon svih priprema za ovo putovanje kod kuće, učenici su bili spremni za nova iskustva u Italiji.

– U frizerskom salonu u Padovi naučila smo novi način regeneriranja kose, a to je da se nakon nanošenja regeneratora, kosa omota ručnikom namočenim u toplu vodu, a kad se ručnik ohladi, pristupa se masaži vlasišta. Također, naučila sam da se kosa prilikom bojanja odijeli na 4 dijela i da se boja dio po dio, kaže Tena o svom talijanskom iskustvu.

Ivan kaže da mu se sviđalo što su svi zaposlenici frizerskog salona gdje je on bio na praksi odjeveni u crnu odjeću.

– To mi djeluje baš profesionalno. Zanimljivo je bilo i to što u salonu postoje posebne prostorije za pranje kose, za šišanje, za bojanje…

Upravo zahvaljujući pripremama u Italiji nisu imali problema u sporazumijevanju s klijentima, a imali su i pomoć svojih mentora pa su osim tajni frizerskog zanata usavršavali i svoj talijanski.

Zbog iskustva koje su prošli, vjeruju ovi mladi budući obrtnici,  bit će kvalitetniji i uspješniji na praksi u Hrvatskoj, a zbog svega im je želja dalje poboljšavati svoje strukovne vještine i znanja.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More