Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život KORAK ZA DIKU Podijeli

Desetljeće nakon smrti Sadika Zvirkić dobit će medalju župana

Sadika je bila osnivačica Ženske grupe Korak Karlovac i veliki borac za prava žena i djece

Deset godina nakon što je preminula, Sadika Zvirkić posthumno će dobiti Medalju župana.

Sadika Zvirkić, humanitarka te osnivačica i dugogodišnja voditeljica Ženske grupe Korak iz Karlovca, koja djeluje na promicanje i zaštitu ljudskih, osobito prava žena i djece, zaštite obitelji i zaštite od nasilja, život je posvetila humanitarnom radu i brizi za ugrožene.
Iako je i sama pretrpjela nepravdu i patnju u svojoj rodnoj Banja Luci, dolaskom u Hrvatsku nije odustajala i pronašla je još više motiva za pomoć pojedincima i socijalnim skupinama koji su tražili ostvarenje svojih prava.
Pokretala je inicijative, okupljala ljude, volontirala u Hrvatskom helsinškom odboru, predano radila u Odboru za ljudska prava te potom u Ženskoj grupi Korak, ostvarivala brojne kontakte s organizacijama, udrugama i osobama koje su u svijetu brinule o pravima obespravljenih i humanitarnim pitanjima. Sadika Zvirkić pokrenula je rad Savjetovališta za žene žrtve obiteljskog nasilja, zaslužna je za osnivanje i rad Tajnog skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja, koje je od početka rada 2002. godine zbrinulo više od 900 žena i djece. Osnovala je Udrugu za zapošljavanje zlostavljanih žena te osiguravala besplatnu pravnu pomoć za korisnike Skloništa. Predano je radila na osvješćivanju potreba ostvarivanje prava pojedinaca i nezaštićenih socijalnih skupina te stvaranju institucionalne potpore za iste.
Sadika Zvirkić je nažalost preminula u 66. godini života ostavivši iza sebe brojne ljudske sudbine koje, zahvaljujući njenoj pomoći, imaju sretniju budućnost.
Svojim radom Sadika Zvirkić može poslužiti kao primjer za humanizam i društvenu odgovornost te joj stoga župan Damir Jelić posthumno dodjeljuje Medalju župana, kažu u Županiji.
Medalju župana preuzet će Majda Zvirkić, kći Sadike Zvirkić i to sutra u uredu župana.

Pročitajte i ovo

NADLJUDSKI NAPORI

U 5 dana 200 intervencija: Vatrogasci u Karlovcu i Dugoj Resi danas završavaju s pokrivanjem oštećenih krovova