Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Karlovac BUDUĆNOST Podijeli

Digitalizacija je ključ brzih i učinkovitih javnih uprava

O tome danas u Karlovcu raspravljaju predstavnici hrvatskih gradova

Korištenje novih tehnologija u lokalnoj samoupravi i digitalizacija cjelokupnoga sustava budućnost je koja bi hrvatskim građanima do 2023. trebala omogućiti da s nekoliko klikova mišem dođu do potrebnih dokumenata za koje sada još uvijek moraju obilaziti različite urede i kupovati biljege.

Čuo se to na City Upgrade konferenciji koju je Udruga gradova organizirala u karlovačkoj Aquatici. Trenutno najveći problem, ističe državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, je što nema povezanosti između državne i lokalne razine.

– Treba se uspostaviti puno bolja komunikacija između države i gradova.

A kada se do 2023. novcima iz EU fondova cjelokupni sustav digitalizira građanima bi sve trebalo biti brže i jednostavnije.

– Cilj nam je postići da trenutno nezadovoljavajuće stanje stavimo u funkciju na način da jedna informacija, jedan podatak koji se unese na bilo kojoj razini, bilo lokalnoj, regionalnoj ili središnje države, bude dostupan svima.

Već za godinu dana zahvaljujući novim tehnologijama u povijest bi trebali otići biljezi kakve danas poznajemo, a da bi javna digitalna uprava u potpunosti profunkcionirala trebat će raditi i na razvoju digitalnih vještina građana, naglasio je Gršić.

– Republika Hrvatska ima 45 posto građana koji nemaju osnovne digitalne vještine.

Grad Karlovac je projektim Smart city s digitalizacijom već započeo unutar gradskih tvrtki i gradske uprave pa je tamo kolanje papira, a učinkovitost obrade zaprimljenih predmeta povećana na 100 posto jer sve što je digitalno snimljeno nije izgubljeno kao što je to često slučaj s papirima.

Pročitajte i ovo

NISU VAŽNI GODINE I ISKUSTVO

Eksperimentiranje sa zvukom uz Hrvatski dom: Dođite večeras s intrumentima