Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život ŠTRAJK Podijeli

Dio članova sindikata Preporod u štrajku i u Karlovačkoj županiji – od 110 članova rad obustavilo njih 41 u 6 škola

Povećanjem od 5% nisu zadovoljni traže 18,9 %

Sindikat Preporod – zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, za razliku od svojih kolega iz drugih sindikata, nije se pomirio s Vladom i ne pristaje na 5 % povećanja plaća, pa su neki njegovi članovi danas u jednosatnom štrajku i u Karlovačkoj županiji.

Preporod svoje članove ima u dvije srednje – Ekonomsko – turističkoj i Mješovitoj industrijsko – obrtničkoj školi te četiri osnovne škole – OŠ “Katarina Zrinski” Krnjak, OŠ Vojnić, OŠ Braća Seljan i OŠ Dragojla Jarnević.

– Od ukupno 110 članova koji su u Preporodu u Karlovačkoj županiji u šest škola ima i onih pojedinačnih članova, ali danas je najavljeno da će obustave rada biti u svih šest škola. Prema prvim informacijama 41 član štrajka, rekao je županijski povjerenik Preporoda Hrabroslav Filaković.

Podsjetio je na dva razloga zbog kojih su danas obustavili rad na jedan sat.

– Prvi razlog je što mi tražimo povećanje od 18,9 %, a ne 3 % i drugi razlog je što nas je Vlada kada smo imali mirenje na određeni način prevarila. Rekli su nam da je maksimum što se može dobiti 3 % međutim vidjelo se na kraju da nije bilo tri posto nego tri plus dva. To su ta dva razloga zato što nisu jednaki kriteriji što se tiče sindikata u javnim službama.

Očekuju da se nešto pokrene i da radnici u školama vide da nisu svi sindikati isti.

– Znam da puno članova ostalih sindikata prije svega u Sindikatu hrvatskih učitelja također nisu bili zadovoljni sa tri plus dva, ali danas ne štrajkaju jer njihova je središnjica tako odlučila. Kod nas je odlučeno da će biti štrajk i provest ćemo ga kako godi i koliko god, rekao je Filaković i dodao kako se na žalost jučer dogovoreno povećanje plaća od 5 posto odnosi na sve zaposlene u školama, javnim i državnim službama bez obzira štrajkali ili ne.

Štrajk u karlovačkim školama sindikata Preporod podržala je danas i građanska inicijativa “Za radnički Karlovac”.

Dimitrije Birač smatra da bi Preporod danas morao imati i aktivnu podršku lokalnih vlasti ne samo kako bi podržali učitelje i nastavnike nego, kako kaže Birač, raskrinkalni “žute sindikate”.

– Što to znači? Karlovačka lokalna vlast, da nije antiradnička, najprije bi javno podržala štrajk. Nakon toga
bi resursima koje ima na raspolaganju, pomogla karlovačkim članovima sindikata Preporod u štrajku. Najbolja pomoć lokalnih vlasti prosvjetnim radnicima i njihovom sindikatu jest da taj štrajk širi i čini ga efikasnijim sve do ispunjenja zahtjeva. Konkretna pomoć znači i da se utječe na one karlovačke učitelje i profesore koji jesu za štrajk, ali se ne žele izložiti tom riziku jer ili nisu članovi sindikata ili su pak članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, odnosno Sindikata hrvatskih učitelja. Ova dva sindikata su u zadnji čas odustala od štrajka zbog dobre, a zapravo mizerne ponude Vlade. Posebno je iznenađujuće da je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja prihvatila Vladinu ponudu usprkos tome što je njeno članstvo bilo izričito protiv sporazuma, među ostalim kaže Birač.

Pročitajte i ovo

NADLJUDSKI NAPORI

U 5 dana 200 intervencija: Vatrogasci u Karlovcu i Dugoj Resi danas završavaju s pokrivanjem oštećenih krovova