Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Županija DOM ZDRAVLJA KARLOVAC Podijeli

“Dispanzer” na Baniji sada i energetski obnovljen, štedjet će 62 % energije

Stanje nekad i sad je kao noć i dan, svjedoče korisnici

Drugi po veličini  objekt Doma zdravlja Karlovac, bivši školski dispanzer na Baniji, od sada štedi energiju jer završen je projekt njegove energetske obnove.

U 1100 kvadrata zgrade izgrađene 1960. godine sada je uloženo više od 1,8 milijuna kuna od čega je 1,1 milijun bespovratan od Ministarstva graditeljstva, s 320 tisuća kuna financirala je županija iz decentraliziranih sredstava, a sam Dom zdravlja s 56 tisuća kuna vlastitoga novca.

-Izolirali smo tavan, izmijenili stolariju s visokoučinkovitom PVC stolarijom, napravili smo toplinsku ovojnicu, promijenili termostatske ventile na radijatorima, u čekaonicama su ugrađena dva rekuperatora zraka i osjetila za ugljični dioksid te smo ugradili automatsku regulacijsku crpku za potrošnju goriva u našoj kotlovnici, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk – Tudić.

Nešto ranije, kroz projekt KaŽu zdravlje uređeni su bili sanitarni čvorovi, dvije ordinacije obiteljske medicine, prilaz za osobe s invaliditetom i ugrađena podizna rampa

Sve zajedno trebalo bi dovesti do 62 posto ušteda energije i smanjenja emisije ugljičnog dioksida. A da je već bolje nego li je bilo svjedoče i oni koji tamo rade u ordinacijama obiteljske i dentalne medicine.

-Tridesetdvije godine radim u ovoj zgradi Doma zdravlja, a nakon obnove je dan i noć u svemu. Lijepo je, puno se napravilo, toplo je, u kratkim rukavima smo, neki su radijatori čak i zatvoreni u mom laboratoriju, a imam tri prostorije, ali stvarno se vidi, rekla je Sanja Žaja iz Dentalnog laboratorija.

– Vidi se razlika, bolja je zima nego prošla. Prošle godine smo se i smrzavali, tako da ima efekta, kaže stomatolog Domagoj Modrušan.

Posla još ima u ovoj zgradi, ali ide se korak po korak, unutra se sređuje ono što je najvažnije za pacijenta, naglasio je župan Damir Jelić za današnjeg obilaska “dispanzera”.

– Ovo je vrlo značajna investicija jer se pokazuje naša potentnost povlačenja sredstava. Kad ulazite u ovakve investicije valjalo bi čak dizati i kredite jer od uštede se mogu vraćati, ali ovdje kredit nije dignut i sva ušteda se onda opet može vezati na neke druge projekte koji su slični, rekao je Jelić, pohvalio ekipu koja je radila na ovom projektu na Baniji te ponovio da će ove godine Županija imati još izazovnih projekata energetske obnove – ogulinske Gimnazije, Doma zdravlja Karlovac i Opće bolnice Ogulin.

– To je pred nama, ovisno o fondovima, ali na projektnoj dokumentaciji se već radi za sva tri projekta i uvjeren sam da ćemo uspjeti premda reći ću ovako kako bi ste stekli dojam: petnaestak ovakvih projekata, kao što je na Baniji je samo ogulinska bolnica, dodao je Jelić.

Pročitajte i ovo

OK

I danas svi negativni na koronu u Karlovačkoj županiji