Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija Podijeli

Do kraja godine u javnoj raspravi dokument o rješenju problema HE Lešće: 3 su najkvalitetna rješenja

Kojih je to 10 rješenja za HE Lešće, na aktualcu županicu pitala Vlatka Krizmanić

Kojih je to 10 mogućih rješenja problema Hidroelektrane Lešće pitala je danas na aktualnom satu Karlovačke županijske skupštine vijećnica Vlatka Krizmanić(Možemo).

Županija nema mehanizme za mijenjanje jer je elektrana u vlasništvu HEP-a, a rijeka Dobra je na upravljanju Hrvatskim vodama, no ima upornosti i argumente da se ukaže na probleme, rekla je, među ostalim, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Podsjetila je da su u jesen prije 3 godine bili s predstavnicima HEP-a i Hrvatskih voda, a o tome se raspravljalo i na sjednici Vlade u Karlovcu.

-Hrvatske vode su nositelj dokumenta, HEP sufinancira izradu, a Karlovačka županija je supotpisnik tog sporazuma kao zainteresirana lokalna zajednica, kazala je. Žele da dokument postane stručna podloga za ugradnju u Prostorni plan Karlovačke županije.

Rješenje problema su četiri varijante, kako je rekla, a one imaju podvarijante. Jedna je režim rada koji se može mijenjati. Druga se odnosi na zahvate u koritu ili obalama kako bi se spriječila erozija tla i da se podižu pragovi na slapištima. Treća i četvrta varijanta odnose se  na izgradnju novih građevina na rijeci Dobri ili nove građevine, a one imaju svoje podvarijante, rekla je županica.

Nakon sastanka utvrdili su da postoje 3 najkvalitetnija rješenja, a misle ih uključiti u stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a bit će izrađena i studija izvodljivosti od strane Elektroprojekta.

Dokument će biti u javnoj raspravi već do kraja ove godine, pojasnila je.

 

Pročitajte i ovo

ŽRTVE TOTALITARIZMA

Međuvođe se sjećaju žrtava partizanskog terora: Ljeti 1945. ubijeni hrvatski vojnici i civili dovezeni iz logora na Dubovcu