Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija PRST I RUKA Podijeli

Dok se ne otvori Teslin centar na Rakovcu, evo zanimljivosti: Teslin prst čeka i “glumi” zavojnicu

Otvorenje se očekuje ovog proljeća bude li sve po planu

Uređuje se budući Nikola Tesla Experiance Centar na karlovačkom Rakovcu.

Stigla je i velika statua Nikole Tesle izrađena od poligona u obliku trokuta različitih veličina i proteže se duž cijelog zida u centru. U razini druge etaže bit će postavljen projektor koji će prikazivati animaciju na površini statue, a prst Nikole Tesle imat će svojevrsni “dodir”. Točnije u Teslin prst ugradit će se Spark Gap Tesla Coil – zavojnica s konstantnim napajanjem koje ujedno služi i kao okidač za projekciju na zidu pored statue.

Otvaranje Nikola Tesla Experiance Centra očekuje se ovog proljeća.

Futuristički i moderan multimedijalni centar posvećen je najvećem umu naših prostora Nikoli Tesli i posjetiteljima će približiti njegove izume, ali i njegov život na nevjerojatan način.

Nalazi se na Rakovcu, tik uz Gimnaziju čiji je Tesla bio đak tako da nema boljeg načina da Karlovac oda poštovanje Tesli koji je svoje školovanje nastavio na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu i postao njen najpoznatiji učenik. Upravo je diploma karlovačke Velike kraljevske realke ujedno i jedina diploma koju je stekao ovaj genijalac kojem zahvaljujemo izmjeničnu struju.

Ovaj “Teslin centar” osmišljen je kao projekt Karlovačke županije, vrijedan je 32 milijuna kuna, a 23 milijuna dolaze kao bespovratna sredstva iz EU.

Bit će tu letećih tableta, posjetiteljima će se i osobno obratiti Tesla, a cilj je da svatko tko posjeti centar uđe u neobičan Teslin um i nakon posjeta komentira: – Vaauuu, kako dobro.

Sve to uspjet će se realizirati modernim tehnologijama odnosno multimedijom, točno onako futuristički kako je i Tesla razmišljao i stvarao.

Ovaj genijalni um živio je asketskim životom, vrlo rijetko jeo meso, puno je hodao, bio je opsjednut brojem 3, a vrlo je malo spavao. Sve to bit će prikazano i u njemu posvećenom centru u Karlovcu.

Pročitajte i ovo

TVOJA PRILIKA

Tvrtka Kelteks traži osobe za radno mjesto ‘Proizvodni radnik (m/ž)’