Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Crna kronika SAČEKUŠA ZA MLADE Podijeli

Dugoreška policija upala u privatni prostor, privela 5 mladih pa ih natjerala na pješačenje do postaje.”Dobili smo dojavu o buci”

Do postaje su pješačili na – 10 C, a onda su tamo alkotestirani

Dugoreška policija privela je u subotu ujutro petero mladih upavši u privatni prostor u kojem su bili, natjerala ih da pješače jedan kilometar na temperaturi od – 10 C do policijske postaje, alkotestirala, a cijelu akciju izvela pod šifrom anonimne prijave za buku.

Radi se o četvero mladih starosti između 16 i 18 godina te jednoj punoljetnoj osobi.

Iz razgovora sa sudionicima događaja, policijskog priopćenja kao i s nekim roditeljima, ovo je mozaik priče koja govori o neshvatljivoj policijskoj represiji prema mladima u Dugoj Resi i postupanjima koja su izgledna za prijavu višoj službi u policiji.

Prijateljica došla po ostatak društva, a dvojica u sačekuši upala s njom unutra

Sve se događalo oko 3 sata ujutro dok je u podrumskom prostoru u privatnom vlasništvu četvero mladih slušalo glazbu i družilo se slaveći rođendan.
U tom trenutku stigla im je prijateljica koja je prostor trebala zaključati, a mlade odvesti. Pred ulazom u prostor vidjela je dvojicu policajaca u zasjedi. Njena prijateljica iznutra otključala je tada vrata ne znajući vani za “sačekušu”, policajci su to iskoristili, gurnuli najstariju djevojku unutra, druga je odletjela do vrata pa vikali: “Policija, ajmo svi van”.
U isto vrijeme na policijsku vezu javili su: “Uspjeli smo, upali smo unutra”, dok su klincima rekli: “Čekamo vas tjedan dana.”

“Čekamo vas tjedan dana”. Ruksaci ispreturani, pa pješke u postaju

Potom je počelo prekapanje ruksaka čiji vlasnici nisu bili u prostoru, ispitivalo se mlade imaju li droge, a rekli su im da im treba potvrda od Grada da se okupljaju?!

Potom su ih nagnali da u koloni, pješice i to na – 10 C, idu od Kasara do policijske postaje, uz to im priprijetiviši da im ne pada na pamet bježati i neka ne hodaju brzo.
Svjedoci kažu da su policajci postupali kao da su iz FBI-a.

U 4 ujutro policija je iz postaje pozvala roditelje koji su se, priznaju nam, iznimno prestrašili. Alkotestiranje mladih je pokazalo da je troje bilo trijezno, punoljetna osoba napuhala je 0,45, a jedna maloljetna nešto više od nje. Policajci su neke htjeli testirati i na droge, a kako nam kažu, jedan od njih nije nosio masku, pamte ga po aroganciji i osornosti u komunikaciji, a riječ je o istoj osobi koja ih je gurkala prilikom ulaska u prostor.

Zgrada nema stanara, a prva sljedeća je 50 metara dalje te druga preko ceste

U zapisnike im policija potom stavlja da su počinili prekršaje temeljem članka 93.Obiteljskog zakona, a jednoj punoljetnoj osobi policija je oduzela i bocu alkohola.

U razgovoru s dijelom roditelja doznali smo kako ne misle da su njihova djeca učinila nešto loše ili strašno, iako su kad ih je zvala policija, pomislili na najgore. Rečeno im je da je djecu netko anonimno prijavio zbog buke, a oni su doista pomislili da je “nešto strašnije”.

Zanimljivo je da se prostor u kojem su bili nalazi u podrumu zgrade u kojoj nema stanara, sljedeća zgrada nalazi se 50 metara dalje, a druga zgrada se nalazi preko ceste pa očito “prijavljivači” imaju istančan sluh i za glazbu koja se pušta s nosača zvuka.

Policijska “izvrdavanja”: Ušli smo kad je punoljetna osoba izašla

Odgovori iz PU karlovačke vezani uz slučaj iznimno su zanimljivi:

Navode da su dobili anonimnu prijavu za buku u Ulici Kasar pa su i oni “neposrednim opažanjem čuli glasnu muziku”, a tvrde da nisu nasilno upali u privatni prostor već su ušli: “kada je iz prostora u kojem se puštala glasna glazba izašla punoljetna osoba, policijski službenici su s njom ušli u unutrašnjost”. Kako su u tom trenutku znali da je osoba punoljetna, vjerojatno preko fino istančanih “radara”?

Ova tvrdnja potpuno odudara od izjave osobe koja je kazala kako je oko 3 sata došla kod zgrade i u tzv. sačekuši vidjela policajce, da bi onda oni, iskoristivši to što joj je prijateljica iznutra otvorila vrata, upali u prostor naguravajući njih dvije. Zanimljivo je da u policiji nisu dali odgovor ni na dio upita koji se odnosi na viku policajca koji je mladima u tom trenu rekao da su ih čekali već tjedan dana, a na vezu javio: “Uspjeli smo, ušli smo u prostor”.  Ukoliko su ih čekali tjedan dana, a te večeri dobili “anonimnu” prijavu, nešto ne štima s policijskim poimanjem vremena.

Mladima prijevoz nije ponuđen jer je “mala udaljenost”

Još je zanimljiviji odgovor zašto su ovi mladi udaljenost od 1 km do policijske postaje u 4 sata ujutro morali proći pješice u koloni, u pratnji policije i na temperaturi od – 10 stupnjeva.
Za policiju je to mala udaljenost pa nisu smatrali potrebnim ponuditi prijevoz niti za tu svrhu koristiti vozila. Policija tvrdi i da grubosti nije bilo, a imaju opravdanje i zašto su ispreturali tuđe ruksake i zaplijenili bocu pića  punoljetne osobe. Kažu, to bi im moglo biti od koristi za utvrđivanje počinitelja prekršaja, ako ga je uopće bilo.

Valja dodati da se policija nakon obrade vratila u prostor, bez da je išta rekla korisniku ili vlasniku prostora i bez njihovog prisustva, te tamo nastavila daljnju krim obradu. Pri tom su prostor slikali i izvršili dodatni pretres bez obavijesti ikome. Dok je u postaji trajala obrada nad mladima, prostor privatnog vlasništva ostao je cijelo vrijeme otvoren! Nije to prvi puta da dugoreška policija provodi ovakvu praksu – podsjećamo da su prije dvije godine tako otvoren i na privatnom prostoru ostavili i automobil jednog pijanog prekršitelja.

Nije ovo stoga prvi slučaj u kojem dugoreška policija provodi specifičnu represiju nad građanima. Lani su zbog neupaljene “pozicije” na automobilu presreli vozača, skinuli mu tablice i natjerali ga na izvanredni tehnički pregled koji je uz prekršajni nalog bio “težak” 400-ak eura. Postajom inače rukovodi načelnik koji je u godišnjoj ocjeni rada za zadnju ocijenjenu godinu dobio dvojku, a koju nije uspio navodno popraviti čak nakon dvije žalbe nadređenima. Možda nakon ovakve represije sljedeća ocjena bude zeru viša.

Pročitajte i ovo

PILI I VOZILI

Pijani vozili pa završili na triježnjenu u Ogulinu i Slunju