Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac EVALUACIJA Podijeli

Dvije trećine karlovačkog gradskog Programa za mlade je provedeno

Najviše realiziranih aktivnosti i zadataka je u sferi kulture, aktivizma mladih i neformalnog obrazovanja

Provedba karlovačkog gradskog Programa za mlade je zadovoljavajuća, ocijenio je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća sociolog Pero Desović, evaluator ovog dokumenta koji je posljednje tri godine bio na snazi.

Obuhvaćao je obrazovanje i informiranje mladih, aktivno sudjelovanje mladih, izgradnju civilnog društva i mobilnost, zapošljavanje, stambeno osamostaljivanje, socijalnu politiku i kulturu mladih te slodobno vrijeme. Ukupno 150 aktivnosti od kojih su dvije trećine provedene.

– Završetkom programa 37 od 150 aktivnosti ili zadataka nisu izvršeni, 55 izvršeni, a 43 su karakterizirani “u provedbi” odnosno da su taman na pola puta, radi se na nečemu, ali ni u dovoljnoj mjeri pokrenuto da bi se moglo reći da je izvršeno, pojasnio je Desović.

Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj koji je napravio evaluaciju svog programa za mlade. Njome je taj program završio, a već je započela izrada novog. U travnju, čulo se na sjednici, započinju prve radionice

Najviše je provedeno aktivnosti iz sfere kulture, aktivizma mladih i neformalnog obrazovanja, a najmanje dio koji se bavio zapošljavanjem, stambenom i socijalnom politikom i zdravljem mladih.

-Dosta se pažnje pridavalo područjima za koja se pokazalo da postoji potreba za razvojem i to je dalo rezultate, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić.

– Nezavisna kulturna scena ispostavilo se da je, kao dio gradskog Programa za mlade, odskočila. sada tu imamo dio udruga koji zauzima puno prostora. Ovaj program za mlade je pokazao jedan nevjerojatan potencijal mladih ljudi u Karlovcu koji su bili spremni ući u strukture udruga i povući novce iz EU fondova. Zaposlenici gradske uprave, njih desetak,  godišnje povuku milijun kuna samo za plaće u provedbi projekata, a kod udruga je to puno, puno više. Tu dolazimo do jednog potencijala koji je realno razvojni klik grada Karlovca, dodao je.

Upravo zbog toga Mandić smatra da će kod provedbe novog programa za mlade civilni sektor trebati posegnuti za dodatnim novcem, izvan gradskog proračuna. Grad će, dodao je, u narednom periodu veći naglasak staviti na stambeno zbrinjavanje mladih što se u evaluaciji provedbe Programa za mlade pokazalo neuspješnim.

Pročitajte i ovo

ZBOG TOGA JE MEĐU NAJBOLJIMA

Grad Karlovac ove godine provodi 13 europskih projekata više nego lani