Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Život ZNANJE Podijeli

Eksperimentalni program “Škole za život” počeo i u OŠ “Barilović”

Udžbenici su tanji jer dio programa je u digitalnom obliku i djeca će ga učiti pomoću tableta

Današnji prvi dan škole poseban je za učenike OŠ Barilović jer njihova je škola jedna od dvije u Karlovačkoj županiji te jedna od 74 hrvatske u kojima će se ove školske godine provoditi pilot projekt “Škola za život”.

– Ove godine 53 učenika sudjeluju u ovom eksperimetnalnom programu. Od toga su  24 prvašića, 17 petog razreda i imamo 17 sedmaša, kaže ravnateljica Vesna Car.

U eksperimentalni program uključeni su 1., 5. i 7. razredi koji će imati priliku na potpuno drugačiji način obrađivati gradivo.

– Djeca će učiti po novim metodama, naučit će se suradničkom učenju, riješavanju problema, učiti kako učiti… sve su to vještine i kompetencije  koje će im trebati u 21. stoljeću, objasnila je predstavnica Ministarstva obrazovanja Irena Smolčec.

Osnovnoškolcima u Bariloviću velika je potpora i Općina koja već nekoliko godina iz proračuna financira nabavu udžbenika i svog potrebnog pribora

Prvašići koji su danas prvi put u životu sjeli u školske klupe o eksperimentalnom programu i činjenici da će uskoro nastavni program savladavati na tabletima, malo znaju. Vesele se znanju.

– Učit ću matematiku, a najviše se veselim školi. Ja ću učiti prirodu, a ja ću učiti i prirodu i matematiku i igranje. Pisat ću i matematiku ću učiti i igrat ću se, kažu najmlađi članovi školske ekipe u Područnoj školi u Belaju za koju četvrtašica Valentina kaže da joj je školi predivno, a posebno kad imaju tjelesni.

U zadnjih 10 godina broj učenika stalno raste

Osnovnu školu Barilović pohađa ukupno 174 učenika što je porast u odnosu na prijašnje. Besplatni udžbenici, ali i brojni projekti koji se u njoj provode jedan su od razloga zbog kojih je to tako. U Područnoj školi Belaj je ukupno 57 učenika od čega su 10 prvašići. Uz uvođenje eksperimentalne nastave, ovih dana ta škola doživljava i svoju energetsku preobrazbu.

– Ovo je škola za život, ali naglašavam da smo trostruko sretni zbog toga jer od ove godine imamo i energetski obnovljenu školu, a dobili smo i novi kombi za prijevoz prehrane i bolju komunikaciju između naših područnih škola, dodala je ravnateljica Car.

Pročitajte i ovo

SNIMA SE

Duga Resa u novoj Matanićevoj seriji: Kasar gotovo da glumi sebe