Radio Mrežnica
VRIJEDNA PRIČA Podijeli

Farma “M Brothers” sjajan primjer upornosti i želje za kvalitetom: 650 goveda, 600 svinja i 200 muflona za budućnost stočarstva na Kordunu

Ovo je jedna od rijetkih farmi čiji su vlasnici posvećeni rasplodu, uzgoju i završnoj obradi stoke, a komplimenti za njihove mesne proizvode stižu sa svih strana

Farma M Brothers netipična je farma za hrvatske prilike – puna stoke koja se ovdje uzgaja, vrijednih mladih ljudi i predanog rada koji jedini daje rezultate.

Smještena u Gornjem Poloju, na 300-njak hektara, rezultat je rada trojice braće Maturanec, a jedan od njih, Nikola otkriva nam da su rodom iz Varaždina, a prije pet godina počeli su s ovim projektom. Najprije s okrupnjavanjem zemljišta, uglavnom zarasle šikare gdje su samo godinu dana krčili i malčirali teren, a onda je odluka bila jasna – stočarstvo kao posao, ali ne bilo kakvo. Ono koje bismo nazvali od A do Ž, točnije od uzgoja stoke do konačnog proizvoda koji odlazi kupcu po najvišem standardu. Koliko su poslovno odlučni dovoljno govori podatak da je u sklopu farme pokrenuta klaonica, prva u Hrvatskoj nakon 7 godina.

650 goveda, 600 svinja, 200 muflona, dva psa i jedna kobila

Nikola je šumar po struci, a njegova obitelj imala je obiteljsku pilanu u Varaždinu. – Šumari smo, ali smo otišli u mesnu industriju i praktički rasjecamo svježe meso – osnovne operacije obrade mesa, kobasice, roštilj, malo špeka i to je to, skromno priča Nikola.

Danas na njihovim ograđenim pašnjacima od 150 hektara pase velik broj stoke – čak 650 grla goveda pasmine aberdeen angus. Riječ je o mesnoj pasmini otpornoj na vremenske uvjete, nezahtjevnoj i prilagodljivoj, a uz to i dobre naravi te s vrhunskim mesom.  Na Kordunu su završila grla iz Austrije i Njemačke te Estonije, a Nikola je osobno birao junice iz godine u godinu i dovodio u Poloj.

Uz goveda M Brothers ima više od 600 svinja, križanaca mangalice i duroka koja daje sjajnu kombinaciju za tov. Dio praščića “proizvode” na farmi u Varaždinu i dovoze ih onda u Poloj gdje rastu i žive slobodno u šumi.Križance rade jedini u Hrvatskoj, a ove su svinje doista otporne na sve vremenske uvjete.

Mesni proizvodi s ove farme iznimne su kvalitete, a u rukama pravog kuhara postaju prave delicije

Sve to nadopunjava se s 200 grla muflonske divljači koja “krči” teren.Upravo su mufloni bili prve životinje koje su braća dovela na Kordun, neke iz Češke, neke iz Slovačke. Sve te životinje su na otvorenom jer vlasnici imaju jasnu viziju:Sve mora biti u skladu s prirodom. Trava, silaža, žitarice, sijeno, a svinje jedu i žireve iz hrastove šume, a odnedavno goveda na meniju imaju i pivski trop. Zanimljivo je da su Kordun izabrali kao mjesto s idealnom klimom u kojoj nema puno magli već je bistro, što je izvrsno za rast stoke.

Uz to, Maturaneci na farmi imaju i jednu kobilu kao ljubimicu te dva psa, pa je utisak pravi farmerski, idiličan.

Iako su u ovom poslu već pet godina, tek su ove godine Maturaneci krenuli i s obradom stoke, odnosno klanjem životinja iz svog uzgoja, a sve se radi po najvišim standardima.

Mlada veterinarka Valentina desna ruka

Desna ruka ovog posla je i mlada veterinarka Valentina Prokopović.Ona brižno vodi evidenciju o uzgoju, ali i sljedivosti, odnosno koja krava “ide” s kojim bikom. Posvećena poslu, baš kao i vlasnik, Valentina je jedina žena na ovoj farmi, sjajno se uklopila u radnu atmosferu i ono što je najvažnije  voli svoj posao. -Volim ovaj posao, vežem se za životinje, prekrasno je raditi u prirodi, vrijeme provoditi na pašnjaku i doista mi ništa nije teško. Jedino mi malo teže pada kad stoka ide prema klaonici, otkriva nam ova mlada žena. Nikola je  hvali pa dodaje da teško da bi više ovako vrijednu ponovno našli jer svi veterinari uglavnom se “guraju” prema psima i mačkama, a ovaj je posao zahtjevan u svakom smislu.

Čistoća na visini, temeljitost i upornost kao formula uspjeha

Farma M Brothers zapravo je odličan primjer poslovne hrabrosti, ali i cjelovitog razmišljanja. Nikola Maturanec kaže kako žele uzgojiti kvalitetnu stoku, ali onda i plasirati na tržište kvalitetan proizvod – od T bona i raznih steakova, do junetine i svinjetine koju prodaju i preko web shopa, kao i ostale mesne prerađevine. Neki možda ne shvaćaju, no temeljitost u poslu za Maturanece je bitna. Nisu ni u što željeli srljati, osigurali su dovoljan broj grla, a onda krenuli  korak po korak. O posvećenosti poslu dovoljno govori podatak da je Nikola vrlo dugo dnevno vozio na relaciji Varaždin – Poloj, da bi se onda ipak s obitelji preselio u Karlovac pa mu je radno mjesto sada bliže. Hvali svoje radnike koji su redom iz okolice Poloja, a neki od njih vrlo mladi. – Bilo je tu krvavog posla četiri godine. Samo radiš, a proizvoda nema van. Bilo je to gadno za “izdurati”, mučili smo se strašno i s pronalaskom radnika.

U klaonici i komorama koje su montažne, sve je jako čisto i uredno, meso tradicionalno obrađuju, a velike “polovke” goveda teške oko 400 kilograma zauzimaju impresivan prostor rashladnih komora. M Brothers ima i posebnu “odaju” za suhomesnate proizvode koje rade, kažu, više iz gušta nego iz trgovačkih pobuda. Kao svaki pravi poduzetnici izračunali su da bi nakon pet godina konačno trebali početi zarađivati u ovom poslu, a taj rok upravo prolazi. Svatko tko je probao meso s ove farme, ostao je oduševljen kvalitetom.

Niti kune iz EU novaca nisu uzeli: Moraš se sam pobrinuti za svoj posao

Nevjerojatno zvuči podatak da Maturaneci za ovaj poduhvat nisu iskoristili niti kune iz EU fondova. U sve su ušli vlastitim sredstvima i obrtom investicije.- Jednostavno čovjek se mora sam pobrinuti za svoj posao ako stvarno želi raditi, a ne čekati da nešto padne s neba. Moraš delati, nema druge i nema loše investicije, kaže Nikola. Samo u zadnje tri godine uložili su 10 milijuna kuna u ovaj posao, a sličan “trošak” bila je i kupnja zemlje, ali i malčiranje zemljišta. Za Nikolu to nije trošak, već ulaganje u posao.

Sljedeće godine planiraju doći na broj od 300 goveda u klaonici, a takvog kapaciteta nema na farmama do Beča, kaže vlasnik. Prošao je on puno farmi u skupljanju iskustva i zato mu je cilj – kvaliteta. -Ne zanima nas masovna produkcija, samo kvaliteta i rasplod matičnog stada. Cilj je napraviti meso, ali i rasplodna grla za prodaju u budućnosti i to za prodaju van. Na žalost, u Hrvatskoj nema interesa, bilo bi da je jeftino, no dobro grlo košta oko 2100 eura.

Treba raditi. Bilo mi je dosta svega, ali bili smo uporni

S 34 godine života Nikola Maturanec iznimno je uspješan čovjek s rezultatima rada koji su vidljivi. Dok mnogi Hrvati u ovim godinama odlaze u inozemstvo jer misle da im je tamo bolje, Maturanec se odlučio posvetiti zemlji i stoci. Težak je to posao, ali posvećenost i marljivost dovode do rezultata. – Znate kako je, treba stvarati između 30. i 50.godine života. Nećeš se angažirati sa 60, zar ne? Dvije godine smo se učili na 25 junica, išli polako, bilo je tu ideja da sve prodam i maknem se, stotinu stvari i problema nas je zateklo, ali samo smo bili uporni. Tad je došla prekretnica i to je to. Danas ovu farmu “drži” osmero radnika, a bave se čak i dostavom proizvoda. Kad ga pitamo koliko dnevno rade, odgovor je: – Koliko treba, a sad u koroni smo radili i minimum po 13 sati na dan. Kao jedan od tipičnih hrvatskih paradoksa Maturanec opisuje i to što je papirologija za gradnju staje u Hrvatskoj skuplja od grla stoke, a to nigdje ne bi trebalo biti jer je stoka ta koja nosi posao i nosi zaradu.

Sljedeće desetljeće M Brothers vidi kao rast i razvoj tvrtke, a onda smiraj, kaže već opušteno Nikola. No do smiraja, puno će još grla stoke ako Bog da, rasti na ovim kordunskim pašnjacima gotovo idealnim za njih i barem malo vraćati svima vjeru u hrvatsko stočarstvo. Slike urednih pašnjaka na kojima pase brojna stoka ne bi zato trebale biti nešto što ćemo viđati samo po Austriji i Njemačkoj, naprotiv. Hrvatska je idealna zemlja za takve stvari, samo još da nam je više Maturaneca.

Portal Radio-Mrežnica unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više na Prihvati Čitaj više