Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija ZELENA ENERGIJA Podijeli

Fotonaponske elektrane do ljeta 2020. na krovovima tvrtki u Poduzetničkoj zoni na Logorištu

Svi dobivaju – s nula kuna ulaganja poduzetnici će imati jeftiniju struju, a opsrbljivačima će se investicija vratiti za manje od 10 godina

Do ljeta iduće godine na krovovima tvrtki u Poduzetničkoj zoni na Logorištu s radom bi trebalo započeti barem sedam fotonaponskih elektrana.

Nakon što je analiza koju je Karovačka županija naručila od REGEA-e pokazala da ta priča “drži vodu” kreće se i u njenu realizaciju. Čulo se danas na predstavljanju analize.

– To će prvenstveno biti financijska korist našim gospodarstvenicima, a dugoročno i korist svima nama zato što ćemo korištenjem obnovljivih izvora energije štiti naš okoliš, rekla je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Od 25 tvrtki koliko ih radi u zoni, njih 16 iskazalo je interes za fotonaponskim elektranama. Na temelju njihovoga iskaza izrađena je analiza prema kojoj sedam krovova prepoznato kao potencijal  za elektrane ukupnog kapaciteta 800 kilovata. Korištenjem baterijskog sustava taj bi se kapacitet povećao na 1150 kilovata. To je više od 60 % potreba 16 spomenutih tvrtki.

– Tako da ćemo našim korisnicima dati mogućnost dvostruke uštede odnosno na razini 16 korisnika koliko je sudjelovalo u izradi ovog dokumenta, mi im možemo omogućiti ukupnu uštedu od preko milijun kuna. To je smisao ovog projekta, naglasio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

16 poduzetnika iz zone imaju ukupno 10.000 četvornih metara krova. Trenutno troše 2 milijuna kuna godišnje na električnu energiju odnosno 2500 MWh struje. S fotonaponskim elektranama uštedjet će više od milijun kuna u 10 godina

– Svaki novi krov je potencijalno nova energana, dodala je Furdek Hajdin.

Početkom siječnja ponovo će se razgovarati s potencijalnim korisnicima. Oni koji se odluče uključiti u projekt, iz “zelenih” elektrana će dobivati struju 5% jeftiniju, a za 10 godina fotonaponske elektrane bit će njihovo vlasništvo i to sve za 0 kuna. Onima koji nemaju dovoljno krova ili priključne snage opskrbljivač će moći isporučiti viškove električne energije.

Naime, iako se radi o investiciji od oko 6,5 milijuna kuna trošak neće snositi niti poduzetnici niti Županija jer će postavljanje sustava preuzeti opskrbljivači električnom energijom. Njima bi se investicija trebala isplatiti za 10 godina.

– Po realizaciji ovog projekta su svi dobitnici – kako korisnici električne energije koji će imati povoljnije režijske troškove, povoljniju električnu energiju, investitori će moći nešto u prihoditi od svojih investicija, a mi kao Županija, javna uprava, možemo biti zadovoljni što koristimo obnovljive izvore energije i smanjuje utjecaje na okoliš, naglasio je direktor Poduzetničke zone Željko Fanjak.

Ovim projektom županijska poslovna zona postat će prva s fotonaponskim elektranama u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo

PRVA LOPATA

Radovi na aglomeraciji u Dugoj Resi u utorak počinju u Tušmeru. ŽUC pripremio cestu za siguran dolazak djece u školu