Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Život PINKLECI U SAMOSTANU Podijeli

Franjevci otvorili vrata samostana i kroz „povijesni vremeplov“ pokazali Pinklecima vrijedne umjetnine

Kako su povezani Čakovec i Karlovac objasnio je gvardijan fra Krunoslav Albert

U sklopu projekta „Povijesni vremeplov“ gvardijan franjevačkog samostana fra Krunoslav Albert proveo je danas članove Pinklec grupe po samostanu kako bi im približio život fratra, ali i pokazao vrijedne umjetnine.
Povijesni vremeplov tradicionalni je projekt Pinkleca, zavičajnog društva Međimuraca u Karlovcu.
-Danas održavamo projekt Povijesni vremeplov, ali samo u povijesnom aspektu, bez druženja i natjecanju i pripremanju jela iz kotlića bograč. Trebali su nam doći gosti iz Čakovca, trebalo je biti više od stotinu ljudi, ali sve je to izostalo. Raduje nam povijesni dio projekta gdje će fra Albert približiti nam veze između Čakovca i Karlovca, govori predsjednica Pinkleca Vesna Horvat.
Okupljeni su mogli vidjeti bogatu kolekciju začinskog bilja. Kapitulsku dvoranu u kojoj jedu i održavaju sastanke, a na katu bogatu riznicu umjetnina sa originalnim izlošcima. Oltarskim slikama, liturgijskim predmetima, ali i kopijom nedavno nađenog svitka.
Upravo u dijelu muzeja, prije 200 godina, nalazila se i prva gimnazija.
-U prostoru od 400 kvadrata škola je djelovala čak 130 godina. Nakon toga se seli u današnju karlovačku gimnaziju na Rakovcu jer prostor više nije zadovoljavao uvjetima zbog sve više đaka, govori fra Albert.
Zavičajno društvo Pinklec osnovano je 2012. godine i ima oko četrdesetak članova, većinom Međimuraca.Predsjednica KUD-a Sv. Ana na Vučjaku Jasna Požar već je godinama članica Pinkleca.
-Povezali smo dvije udruge, Pinklec i članove KUDa Sv. Ana, pa tako već par godina idemo zajedno u Međimurje, ali i radimo na zajedničkim projektima, objasnila je.

Pročitajte i ovo

ZAŽELI ZA BOSILJEVO

Projekt Zaželi donio pomoć za 71 osobu u Bosiljevu: Trećina starija od 76 godina