Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Županija PRAZNA LEDINA Podijeli

Gotovo 4 godine od najave gradnje doma za starije u Tušmeru, od gradnje ni “g”. Boljar nema informacije

Tada su se HSS i HDZ hvastali kako su baš oni zaslužni za dolazak investitora

Od “Mrežničkog vrta života”, pompozno najavljivanog projekta izgradnje doma za starije osobe u dugoreškom Tušmeru za koji je javnost prvi put čula prije četiri godine, još uvijek ništa. Prostor u Tušmeru zjapi prazan i čeka početak radova, a priča o domu i vremenu koje prolazi, već je odavno ušla u one s pitanjem: Jel se zna šta, kad će to?

Podsjetimo, prije četiri godine, u ožujku 2017., prodano je gradsko zemljište na ovoj lokaciji belgijskim investitorima koji su tu trebali početi graditi dom. Tada su počeli i  sukobi na relaciji HDZ – HSS jer su i jedini i drugi tvrdili kako su baš oni zaslužni za dolazak stranih investitora u Dugu Resu. Boljar je tada govorio kako je riječ o njegovom projektu, a iz HDZ-a su poručivali kako je za njega zaslužna tadašnja HDZ-ova ministrica Nada Murganić koja je, rekli su tada, “koordinirala sve aktivnosti” te usmjerila investitore k gradonačelnicima Karlovca i Duge Rese.

Projekt je predstavljen u siječnju 2018.godine, fotografije su izgledale sjajno, trebao je to biti objekt površine 5600 m2, smještaja za 206 korisnika, posao bi našlo tu 50-ak osoba, bila bi tu i igraonica, apartmanski blokovi, a tad se najavljivalo da će radovi biti gotovi do proljeća 2019. godine. U Karlovačkoj županiji tad su se pohvalili i da su građevinsku dozvolu Belgijcima izdali za tri minute, a stranci su pak ostali osupnuti brzinom kakvu nisu doživjeli ni u vlastitoj državi. Krajem 2018.godine rečeno je da bi radovi trebali početi sljedeće godine, odnosno 2019., a onda se te godine u listopadu čulo kako će gradnja početi početkom prosinca.

Gdje je zapelo s izgradnjom doma zanimalo je na vijeću i HNS-ovca Dražena Benkovića pa je pitao i hoće li grad uzeti zemljište natrag u svoje vlasništvo i zadržati isplaćeni novac.

No, dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar nema informacije o radovima. – Nemam informacije, je li to zbog korone ili ne – ne znam, bili smo s njima na sastanku u županiji, oni su onda bili kod županice, ne znam što su dogovorili. Nama se službeno za odgodu nisu obratili, a i prije godinu dana rekao sam da neću prolongirati nikakav rok. Ako će investitori tražiti odgodu,neka dođu pred gradsko vijeće, rekao je.

-Prihvaćam da je bila korona, da je cijena doma s 9 predviđenih skočila na 13 milijuna eura, a cijena boravka za starije bi trebala biti ista. Ako će tražiti odgodu, objasnit će zašto, na koji rok i konkretni plan. I dalje mislim da se to može izgraditi, podržavam projekt, ali ako se ne realizira, mi smo skupo i za velike novce iznajmili livadu koja postaje gradska, objasnio je Boljar.

Nakon četiri godine od prvog spomena i ispraznih hvastanja političkih taština o tome čije su zasluge za projekt, ništa se ne zna, a kako stvari stoje ledina u Tušmeru još će dugo biti opasana ogradom.

 

Pročitajte i ovo

ZA STARIJE

Ogulinski dom za starije dobit će novo ruho: Kvaliteta života za treću životnu dob