Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Karlovac AGLOMERACIJA Podijeli

Hrvatske vode dale 20 milijuna za karlovačku oborinsku odvodnju, nogostupe i rasvjetu

Aglomeracija važna za Karlovac, Dugu Resu i Barilović

Danas potpisani sporazum s Hrvatskim vodama o sufinanciranju bujičnih – oborinskih voda u okviru projekta Aglomeracije Karlovac – Duga Resa – Karlovac 2, veliko je olakšanje, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

On i Zoran Đuroković stavili su potpis na sporazum kojim će Hrvatske vode s 20 milijuna kuna pomoći Gradu Karlovcu da isfinancira oborinsku odvodnju, nogostupe i javnu rasvjetu u 9 karlovačkih naselja obuhvaćenih europskim projektom Aglomeracije.

Taj projekt težak je ukupno oko 240 milijuna kuna, a dodatnih 80 milijuna kuna za spomenutu infrastrukturu, neprihvatljiv je trošak za koji se Grad Karlovac mora sam pobrinuti. Mi taj novac nemamo, kaže gradonačelnik Mandić.

– Današnje potpisivanje sporazuma sa Hrvatskim vodama nama je jedna velika pomoć. Naime, u tih 80 milijuna kuna Hrvatske vode su na osnovi oborinske odvonje bujičnih voda osigurale 20 milijuna kuna, točnije 19 milijuna i nešto.

S 20 milijuna kuna Hrvatske vode pomažu Gradu

Aglomeracija je projekt važan za Karlovac, Barilović i dio Duge Rese. U Karlovcu će ga osjetiti devet tisuća stanovnika u devet naselja.

–  Od Gornjeg Mekušja, Kamenskog, Turnja, Male Švrače, Gornje i Donje Švarče, Jamadola, Drežnika i Hrnetića. Radi se o projektu kojim ćemo proširiti 61 kilometar sustava kanalizacije, ali isto tako i rekonstruirati 50 kilometara vodoopskrbne mreže, kaže direktor Vodovoda i kanalizacije Ivica Horvat.

Projekt ide svojim tijekom i krajem drugog kvartala ove godine bit će objavljeni i prvi natječaji za izvođenje radova.
No, Hrvatske vode i Grad Karlovac intenzivno rade i na projektima za obranu od poplave. Sustav bi u cjelosti trebao biti završen 2023. godine, a Karlovac tada konačno od nabujalih rijeka obranjeni grad. Do tada radi se na intervetnim mjerama. Jedna od njih je provedena na Logorištu gdje je izmalčirano područje uz rijeku Mrežnicu.

Nasip na Logorištu bit će dug 4 kilometra i koštat će oko 10 milijuna kuna

– Istovremeno došli smo i do lokacijske dozvole za nasip ovdje u Logorištu. Pozvat ćemo građane grada Karlovca, prije svega ljude koji žive na području Logorišta da u koordinaciji s Gradom izvršimo otkup tog zemljišta kako bismo još ove godine, a radit ćemo glavne izvedbene projekte, negdje do kraja godine krenuli u natječaj za izvođenje radova nasipa koji će u cjelosti zaštiti Logorište. Na taj način i uz interventne mjere bismo smanjili dio patnji dijela građana na ovome području. Naravno, od iduće godine pripremamo ukupne projekte i idemo ka konačnom cilju da do kraja 2023. grad Karlovac u cjelosti zaštitimo od poplava, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U rješavanju imovinsko pravnih odnosa, otkupu zemljišta ili izvlaštenju, Hrvatskim vodama pomoći će i Grad.

Pročitajte i ovo

AGLOMERACIJA U ZVIJEZDI

Sutra počinju prvi radovi i polaganje mimovoda u Haulikovoj i Samostanskoj te na Ruskom putu