Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Županija AKO JE PO HTZ-U Podijeli

Karlovac i Karlovačka županija nemaju niti jedno top događanje

Na natječaj HTZ stiglo 135 prijava, a potporu su dobila 32

Grad Karlovac i Karlovačka županija nemaju ni jedno top događanje ako je suditi po rezultatima natječaja Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Sa 4,4 milijuna kuna HTZ će financirati 32 TOP manifestacije u 2019.. One će dobiti potporu od najviše 250 tisuća do najmanje 60 tisuća kuna. No, među onima koje su izabrane nema niti jedne iz Karlovačke županije.

Na natječaj je pristiglo 135 važećih prijava, a je li među njima bila koja iz našega kraja nije poznato.

Interes je nadmašio očekivanja HTZ-a da je čak značajno povećao i budžet ovogodišnjeg natječaja.

– Prvotno raspoloživa sredstva u sklopu ovog javnog poziva iznosila su 2.500.000 kuna, ali je Turističko vijeće HTZ-a zbog velikog broja kvalitetnih projekata prihvatilo prijedlog o povećanju iznosa za potpore TOP događanjima za dodatnih 1.900.000,00 kuna što ukupno iznosi 4.400.000,00 kuna, kažu u HTZ-u.

–  Ove smo godine odlučili dodjeljivati sredstva za najveća događanja koja imaju međunarodni karakter i koja privlače veliki broj posjetitelja, dok smo dodjelu potpora za manja regionalna događanja prepustili sustavu turističkih zajednica s ciljem daljnjeg poticanja razvoja turizma na destinacijskim razinama, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Među događanjima kojima su odobrene najveće pojedinačne potpore od 250.000 kuna su 70. Dubrovačke ljetne igre, INmusic festival, Advent u Zagrebu, 53. Đakovački vezovi, Riječki karneval, Rapska Fjera, Špancirfest i 54. Vinkovačke jeseni, dok su potpore od 200.000 kuna odobrene događanjima Picokijada, Renesansni festival, Black Sheep Festival i Sinjska alka. Potpore od 100.000 kuna odobrene su događanjima kao što su primjerice Maraton lađa, Rise up Poreč Music Festival, Porcijunkulovo i dr., dok su potpore od 60.000 kuna odobrene događanjima poput Božićna priča obitelji Salaj, Outlook & Dimensions događanja, Tjedan kajkavske kulture, RetrOpatija i dr.

Predmet Javnog poziva za potpore TOP događanjima bila je dodjela bespovratnih novčanih sredstava za događanja koja su glavni motiv dolaska turista u destinaciju i koji doprinose ciljevima kao što je promocija Hrvatske kao turističke destinacije, unapređenje i obogaćivanje turističke ponude, produljenje turističke sezone i dr.

Imaju li Karlovac i Karlovačka županija kvalitetne manifestavije koje zadovoljavaju spomenute kriterije odnosno jesu li uopće prijavili neko od brojnih događanja kojima se često diče u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, pitanje je na koje čekamo odgovor.

Foto: Arhiva RM/Okusi svijeta – međunarodno događanje u sklopu Međunarodnog festivala folklora

Pročitajte i ovo

POPRAVLJAT ĆE KOLNIK

Interventna sanacija: Most u Gornjem Pokupju sutra zatvoren za promet