Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život NISU POZVANI Podijeli

Grad poručuje Borlinčanima: “Odluka o kampu za turiste i azilu za životinje na Borlinu nije donijeta”

Stručna služba najavila dolazak na skup građana, ali nisu bili pozvani

Grad Karlovac nije donio Odluku o gradnji kampa za turiste, niti Odluku o azilu za životinje na Borlinu već je započeo pripremne aktivnosti izrade Urbanističkog plana uređenja Borlin – Kupa.

Poručili su to danas iz karlovačke Gradske uprave nakon jučerašnjeg skupa na Borlinu kojim je iskazano nezadovoljstvo građana jer, kako su rekli, ”

Obuhvat plana je definiran Generalnim urbanističkim planom Grada Karlovca, površina obuhvata je 34,7 ha, a osim Mjesnog odbora Borlin obuhvaća i manji dio Gradske četvrti Dubovac. Urbanistički plan uređenja, čija izrada tek slijedi, se kao prostorno plansko rješenje mora temeljiti na posebnim stručnim podlogama koje su trenutno u izradi:
• URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKA STRUČNA PODLOGA
• HORTIKULTURNA (PEJZAŽNA) STRUČNA PODLOGA
• TOPOGRAFSKO KATASTARSKA PODLOGA
• GEODETSKA PODLOGA
Ugovor o izradi ovih stručnih podloga potrebnih za daljnju izradu UPU Borlin – Kupa potpisan je s karlovačkim Društvom arhitekata, građevinara i geodeta, a članovi stručnog tima su:
Prof.dr.sc. Antun Alegro, arhitekti Anamarija Rodak, Bojan Radošević, Brankica Petrović, Dorijan Mavrović, Iva Mlinarević, Luka Krmpotić, Luka Lipšinić, Vladimir Petrović te ispred građevinara Marko Jerinić.
1. URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKA stručna podloga treba prepoznati ulogu Borlina kao podcentra zapadnog dijela grada s izlaskom na obalu Kupe i riješiti spoj postojeće gradnje (pretežito obiteljskih kuća) i nove gradnje kako bi prijelaz bio što manje uočljiv. Podloga treba također sadržavati analizu postojećeg stanja u prostoru, analizu kontaktnih zona obuhvata, prostorno – programske mogućnosti razvoja, prijedlog prometnog rješenja, strukture izgradnje i sadržaja. Nužno je i planiranje uređenja prostora bivšeg kompleksa vojarne KUPA u državnom vlasništvu, a mogući sadržaj je „Centar za kućne ljubimce“, te zeleni pojas prema Kupi sa šetnicom, drvoredom i kupalištem.
2. HORTIKULTURNA (PEJZAŽNA) stručna podloga će utvrditi mjere zaštite, obnove i uređenja postojećih i mogućih novih zelenih površina, te posebnu pažnju posvetiti planiranju perivojnog prostora, dječjih igrališta, kupališta i šetnica s drvoredima uz obalu Kupe.
3. TOPOGRAFSKA KATASTARSKA I GEODETSKA PODLOGA su izrađene.
HODOGRAM AKTIVNOSTI IZRADE UPU BORLIN – KUPA:

Potpis Ugovora o izradi plana – srpanj 2022. g.
Izrada urbanističko arhitektonske stručne podloge – kolovoz / rujan 2022. g.
Izrada hortikulturno pejzažne stručne podloge – kolovoz /rujan 2022. g
Izrada digitalno katastarske podloge – srpanj 2022. g
Ocjena o strateškoj procjeni utjecaja na po okoliš – listopad 2022. g
Donošenje odluka o izradi UPU- a na Gradskom vijeću – studeni 2022. g
Javna nabava za izrađivača UPU Borlin – Kupa – prosinac 2022. g
Izrada UPU Borlin – Kupa što uključuje zakonom propisanu javnu raspravu i javni uvid građana u cjeloviti prijedlog plana o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena. Građani Karlovca, a posebno građani MO Borlin i GČ Dubovac moći će iskazati svoje potrebe, želje, prijedloge, mišljenja i sugestije koja će zatim izrađivači stručnih podloga analizirati, valorizirati i ako je moguće i opravdano prihvaćati s namjerom realizacije projekata koji proizlaze iz potreba šire zajednice, a prije svega lokalnog stanovništva. UPU Borlin Kupa omogućit će aktivaciju privatnog, neizgrađenog i neuređenog zemljišta za potrebe građana.

Izrađivači stručnih podloga (DAGG- a) su ovih dana na terenu i snimaju postojeće stanje sa svim prednostima i nedostacima obuhvaćenog područja.
Nažalost moramo ustvrditi da je odgovorna stručna služba Grada Karlovca za UPU Borlin najavila svoj dolazak na skup građana na Borlin upravo kako bi pojasnila procedure, razgovarala s građanima i odgovorila na sva pitanja, no organizator je putem Mjesnog odbora Borlin jasno dao do znanja da predstavnici grada nisu pozvani, što ne ide u prilog kvalitetnoj komunikacij, stoji u priopćenju Grada Karlovca.

Pročitajte i ovo

SJEĆANJE NA TURANJ

Naša poznata glumica Zrinka Cvitešić 4. listopada 1991. bila je učenica škole na Turnju: Otišla sam s crveno-bijelim medom, imam ga još i danas, a rat nikad neću razumijeti