Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  4C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Život ŽIVOT BEZ KORUPCIJE Podijeli

Građani u Karlovačkoj županiji znaju da je ima, ali korupciju ne prijavljuju

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju o korupciji premalo razgovara, jednostavno se borba zaustavila

Iako se građane potiče da hrabro prijave svaku koruptivnu radnju ili sumnju u korupciju, od 2014. od kada postoji  Antikorupcijsko povjerenstvo Karlovačke županije nije zaprimilo niti jednu takvu prijavu.

Građani očito nemaju habrosti prijavljivati korupciju jer ankete i istraživanje javnog mnijenja govore da su ljudi svjesni korupcije oko sebe.

– Građani kažu da se nisu direktno susreli sa korupcijom. Najmanje povjerenja imaju u političke stranke i u pravosuđe. Kada smo ih pitali u kojem slučaju bi sudjelovali u nekom koruptivnom činu tada bi to definitivno bio slučaj bolesti, ukoliko bi trebali duže bili na listi čekanja za npr. operaciju tada bi prisali dati mito ili tražiti protekciju, rekla je predsjednica županijskog Antikorupcijskog povjerenstva Marija Brazdičić na radionici  “Antikorupcijski sat” namijenjenoj karlovačkim srednjoškolcima.

Na pitanje kako tumači to što korupciju u Karlovačkoj županiji nitko ne prijavljuje nema odgovor tek poziva sve građane da to slobodno učine na za to otvoreni e-mail antikorupcija@kazup.hr.

– Antikorupcijsko tijelo nije inspekcija, mi ne istražujemo slučajeve, za to nismo kompetentni, ali možemo zaprimiti prijave i onda dalje proslijediti institucijama koje se time bave, dodala je Brazdičić.

Metar za mjerenje korupcije ne postoji, može se samo govoriti o dojmu tj. percepciji samih građana, istaknula je predsjednica Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Davorka Budimir. Tako ono što je korupcija u Hrvatskoj nije korupcija u npr. nekoj afričkoj zemlji.

– Ono čemu bismo mi trebali težiti su one države koje imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i čiji građani nemaju straha u smislu da prijavljuju korupciju, čiji građani dobro žive i čiji se građani ne iseljavaju zato što osjećaju ne vide da se društvo popravlja u smislu da bi ako radite, učite i zalažite se i imate rezultate svoga rada.

Budimir upozorava da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju o korupciji premalo razgovara, jednostavno se borba zaustavila.

– Izradili smo zakone, formirali smo tijela, ali sada kada to sve treba provesti i ljude naučiti da se mijenjaju i razmišljaju svakoga dana što mogu napraviti da društvo bude poštenije. Naprosto da napreduješ zato što znaš, a ne zato što si podoban, da se ne moraš učlaniti u neku političku stranku da bi se zaposlio u kuhinji ili kao čistač i slično. To se ne događa samo u Karlovačkoj županiji nego u svim mjestima u Hrvatskoj, ali se o njima premalo zna i premalo razgovara.

Dojmu korupcije u našoj zemlji na ruku nikako ne ide činjenica da nakon otkrivanja pojedinih afera sudski procesi jako dugo traju, a često se nikada ne dočekaju pravomoćne presude, zaključila je Budimir.

Pročitajte i ovo

NOVA UDRUGA

StarKa traži odgodu donošenja Zakona o socijalnoj skrbi: U jeku epidemije može izazvati više štete nego koristi