Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Karlovac PITKA VODA SVIMA Podijeli

Građanska inicijativa ProbudiKA za postavljanje fiksnih ili mobilnih česmi na frekventna mjesta u Karlovcu

Smanjila bi se potrošnja vode iz boca, čime bi se, prema nekim procjenama, pomoglo europskim kućanstvima uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje.

KARLOVAC – Ponukana prijedlogom Europske komisije, koja je predložila izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće, Inicijativa ProbudiKA uputila je prijedlog Gradu Karlovcu da osigura pitku vodu građanima postavljanjem fiksnih ili mobilnih slavina na frekventna mjesta u gradu.

U prijedlozima Europske komisije od država članica Europske unije traži se da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane, čime se želi potaknuti Europljane da piju više vode iz slavine, a što bi se se osiguralo na način da se na gradske ulice ponovo vrate javno dostupne slavine s pitkom vodom, popularno zvane česme, ali i da se u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima potiče konzumacija vode iz slavine.

Inicijativa ProbudiKa želi da Grad Karlovac slijedi primjere dobre prakse Krapinsko-zagorske županije i Karlovčanima osigura pitku vodu postavljajući fiksne ili mobilne slavine na frekventna mjesta gdje za to doista postoji potreba. Takvim postupanjima smanjila bi se potrošnja vode iz boca, čime bi se, prema nekim procjenama, pomoglo europskim kućanstvima uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje te istovremeno smanjiti količine plastičnog otpada – poručuju iz Inicijative probudiKA, ističući pozitivan primjer karlovačke Aquatike, koja odnedavno ne nudi vodu iz bočica, već isključivo iz slavine.

Pročitajte i ovo

PROZOR U SVIJET

Na Katzleru nova stolarija, a dijelom je sufinancira i Grad iz spomeničke rente