Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život NA KARLOVAČKOM BASTIONU Podijeli

Građevinska dozvola za Bosanski magazin: Bit će novo urbano žarište Karlovca, ali tek kad se osiguraju novci za projekt

Za preuređenje u studentsku menzu i interpretacijski centar procjenjuje se da će trebati 30 milijuna kuna

Projekt prenamjene povijesnog Bosanskog magazina u karlovačkog Zvijezdi u restoran studentske prehrane i interpretacijski centar dobio je građevinsku dozvolu.

Osnovni je to preduvjet za osiguravanje sredstava kojih će, nadaju se na karlovačkom Veleučilištu i u Studentskom centru, biti vrlo skoro i sasvim dovoljno iz fondova Europske unije.

Studentski restoran u prizemlju, za građane na prvom katu

U zgradi od 1.800 četvornih metara zadovoljit će se potrebe karlovačkih studenata za organiziranom prehranom, ali i potreba oživljavanja karlovačke povijesti za turizam na jedinom očuvanom bastionu sv. Josipa. Projekt je održiv, naglasio je gradonačelnik Mandić, a glavna projektantica Nikolina Maradin dodaola kako će ovaj prostor konačno dobiti šansu postati novo urbano žarište Karlovca.

-U prizemlju je planiran restoran s pripadajućom kuhinjom i linijom za izdavanje hrane koji će imati 86 mjesta. Restoran će biti povezan sa vanjskim trgom koji će biti kontaktna zonai između restorana i zgrade Studentskog doma.

Na prvom katu planira se uređenje restorana za vanjske korisnike.

-Ovaj restoran će se prožimati s prostorom muzejskog – interpretacijskog centra koji se pak nalazi u polovini etaže, a preko postojećeg betonskog mosta bit će spojen sa, nadamo se, rekonstruiranim i uređenim Josipovim bastionom te će već samim ulaskom u restoran početi priča oko fortifikacija.

Ono što j Oxford Londonu mi želimo biti Zagrebu

Glavnim projektom ova je investicija procijenjena na 30 milijuna kuna. Zajedno s preuređenjem Vojne bolnice u novi Studentski dom s 101 ležajem, koji već ima građevinsku dozvolu i čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna, Veleučilište u Karlovcu trebalo bi imati vrhunski studentski kampus. – On će poboljšati kvalitetu studiranja i dovesti još veći broj studenata, vjeruje prof. Marko Ožura.

-Ovaj prostor pretendira biti Oxford gradu Zagrebu. Ono što je Oxford Londonu, to mi želimo biti gradu Zagrebu – jedna riznica znanja koja će  nam omogućiti da budemo čvrsto, stabilno i otporno društvo jer je znanje temelj i gospodarstva i zdravog društva, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Nova menza i Studentski dom u Vojnoj bolnici već na listi za EU financiranje

Oba projekta već su na listi Zajednice studentskih centara za buduće financiranje europskim sredstvima, naglasio je ravnatelj Studentskog centra Željko Šančić.

-Čekamo operativno da se otvore sredstva ove naredne “sedmoljetke”, da budu dostupna za apliciranje na koja ćemo se mi javiti. Vjerujem da će postotak sufinanciranja biti što je moguće veći. Bilo bi dobro da bude u stopostotnom iznosu, ali ako ne bude, osigurat ćemo vlastita sredstva, a nećemo se buniti ni ako nam pomognu Grad i Županija, rekao je Šančić.

Građevinska dozvola vrijedi tri godine nakon čega ju je moguće produžiti na još tri.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu