Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Hrvatska TRAJE AKCIJA Podijeli

HGSS-ovci na petrinjskom sudu: Iz zgrade suda izvlače dokumentaciju

Jutros je na djelu akcija spašavanja papira iz “gruntovne”

U Petrinji traje izvlačenje i spašavanje dokumenata iz zgrade suda odnosno gruntovnice, a sve vode članovi HGSS-a.

Svih ovih dana traje “spašavanje” papira iz gradskih institucija, odnosno dokumenata bitnih za državne, županijske i gradske institucije. Kako nam kaže dogradonačelnik Branimir Bešlić riječ je o opsežnom poslu kojeg odrađuju hrabri HGSS-ovci. Sutra “napadaju” i dio vezan uz dokumentaciju hrvatskih branitelja.

Odrađena je dosad već zgrada arhiva i gradske uprave, a manje bitne stvari čekat će bolje dane. Izvlači se najbitnije i najpotrebnije.

– HGSS-ovci drže glavu u torbi svaki dan, ovo je težak posao, a ako nekog brine da će nešto od dokumentacije biti ukradeno, želim ih umiriti. U ove zgrade nitko ne želi ulaziti jer su ruševine, kaže Bešlić.

Gruntovna koja ima svu papirologiju vlasništva objekata jako je bitna za Petrinjce i cijelu okolicu. – Ako to ne izvučemo, onda smo u problemu, kaže Bešlić.

Digitalizacija petrinjske gruntovnice silom prilike ide prije nego li je planirano

Kad se dokumentacija izvuče, sve će preuzeti resorno ministarstvo točnije tvrtka zadužena za digitalizaciju.

Inače, petrinjska gruntovnica dosad nije bila na redu za digitalizaciju, ali sad će biti jer će morati biti.

-Petrinja je došla na red ovako malo preko reda. Došli smo pokupiti zemljišne knjige i izvršiti skeniranje i indeksiranje tako da se građa spasi. Mi još uvijek ne znamo u kakvom su stanju knjige. Vjerujem da nisu mokre, da nisu uništene, ali one sada odmah idu u skeniranje tako da će taj postupak biti završen. Petrinja nije bila još u planu za taj posao, ali sad ćemo je napraviti, a onda vrlo brzo i Sisak, rekla je za Radio Mrežnicu Jasna Vujnović, voditeljica projekta digitalizacije zemljišnih knjiga.

I ona je naglasila kako je jako važno sačuvati knjige iz gruntovnice. -Bit će jako važno posebno u postupcima obnove, da se ubrza podnošenje zahtjeva i svega što ove jadne ljude čeka.

 

Pročitajte i ovo

VRIJEME ZA KAPU

Karlovac i okolica jutros na – 4 stupnja, dan će biti sunčan, iskoristite ga za šetnju