Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Sport KOŠARKA Podijeli

HKS donio odluku o završetku natjecateljske sezone, neće se proglašavati prvaci niti određivati poredak

U novoj sezoni u svim ligama nastupit će isti klubovi koji su nastupali i ove sezone.

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza donio je odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019/2020.

Kako stoji u priopćenju na stranicama Saveza, u ligama koje vodi Hrvatski košarkaški savez neće se proglašavati prvaci niti određivati poredak, a u sezoni 2020/2021. u svakoj pojedinoj ligi nastupit će isti klubovi koji su nastupali u sezoni 2019/2020. Takva odluka donijeta je nakon konzultacija s Komisijom za sustav natjecanja i predstavnicima  klubova i ostalih košarkaških udruga, a Upravni odbor potvrdio ju je jednoglasno. Ova se odluka može, ovisno o budućim okolnostima, uputama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ili sukladno eventualno donesenim promjenama u sportskim aktima, djelomično promijeniti, a o čemu će biti donesena pravodobna nova odluka.

Sukladno toj odluci, košarkaši Šanca iz Karlovca će i sljedeće sezone igrati u Drugoj muškoj ligi Zapad, u kojoj su ove sezone, u trenutku prekida, imali po devet pobjeda i poraza.

Zbog teške gospodarske situacije, koja očekuje sve klubove i košarkaške djelatnike, HKS je uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu Središnjem državnom uredu za sport i Hrvatskom olimpijskom odboru, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Zakon o sportu propisuje kako se sustav natjecanja mora donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava, a kako su sva sportska natjecanja, pa tako i košarkaška, stala te dolazi do raskida ugovora između klubova i igrača, ali i ostalih sportskih djelatnika, uključivši i trenere, fizioterapeute, administrativno osoblje, ali i ono najvažnije – ugovora kojima se klubovi i ostale sportske udruge financiraju, nije izgledno da će se moći poštivati sustav natjecanja koji je trenutno na snazi.

– Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći u rujnu ili listopadu, kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport. Samim time, želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije, kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu – pojasnio je predsjednik HKS-a Stojan Vranković.

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Novi pripremni poraz ‘školarki’ od Udarnika, Velikogoričanke večeras realizatorski bolje raspoložene