Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -3C° Slunj

Život UŽIVANJE UZ MORE Podijeli

Hostel Selce prima prve goste sljedeći vikend, korona je donijela gubitke, ali ne gube nadu

Posjetio ih je i gradonačelnik Karlovca

Prvi gosti i sportaši u Hostel Karlovac u Selcu najavljeni su za sljedeći vikend, a ovaj objekt poput mnogih zbog korone je pretrpio dosta gubitaka.

U posljednjih nekoliko godina Hostel Karlovac d.o.o., u vlasništvu Grada Karlovca, unatoč specifičnim okolnostima, proživljava svoju renesansu. Omiljeno ljetovalište prvenstveno Karlovčana profilirao se u edukativno-sportski hostel koji raspolaže sa 61 sobom i 391 ležaj. Hostel Karlovac d.o.o. jedan od rijetkih objekata koji nije privatiziran već je ostao u vlasništvu lokalne samouprave odnosno Grada Karlovca kako bi najprije bio u svrhu odgoja, obrazovanja i sporta, a zatim i turizma.
Gradonačelnik Damir Mandić boravio je u Selcu i obišao Hostel Karlovac, zahvalivši direktoru i radnicima na trudu i entuzijazmu.

-Mislim da će sezona pred nama dati vjetar u leđa svim planovima Hostela „Karlovac“, a mi u gradskoj upravi ćemo ih svakako podržati u tome, kazao je gradonačelnik Mandić.

Omiljeno odmaralište i okupljalište karlovačkih vrtića, školaraca, sportaša i prije svega obitelji u posljednje četiri godine bilježio je značajan rast poslovanja i prihoda. Zahvaljujući takvoj poslovnoj politici pokrenut je niz investicija. Iz vlastitih sredstava, a dijelom iz kredita u Hostel „Karlovac“ i njegovu rekonstrukciju i modernizaciju uloženo je 3.5 milijuna kuna, a Grad Karlovac u 2019. godini dodatno je uložio još pola milijuna kuna. Zahvaljujući odličnoj suradnji izgrađena su i nova tri apartmana u rangu četiri zvjezdice koji su se pokazali kao pun pogodak i smjer u kojemu bi se Hostel u budućnosti mogao razvijati.

– I prošle godine, usprkos svim poteškoćama Grad Karlovac uložio je 236.339,52 kune u rekonstrukciju preko dvadeset godina stare kuhinje. Sada se Hostel Karlovac može pohvaliti najmodernijom kuhinjom na cijelom području Crikveničko-vinodolske rivijere koje ispunjava najviše uvjete HACCP standarda, što je itekako impresivno imajući na umu turističku i ugostiteljsku tradiciju ovog dijela jadranske obale, istaknuo je gradonačelnik.
Kada je u pitanju Hostel Karlovac i njegova budućnost, Karlovčani i Karlovčanke kao skupina gostiju zbog kojih Hostel primarno postoji, zahvaljujući dobrim odlukama vlasnika, i dalje će uživati u svom omiljenom okupljalištu i ljetovalištu, poručio je iz Selca direktor Dario Smojver i poželio svojim sugrađanima što brži povratak na more i u Selce.

– Iako nas sve pritišće kriza, mislim da trenutno nepovoljno stanje otvara mogućnosti za zaokret i novi početak turizma kroz digitalnu i zelenu tranziciju i udovoljavanje potrebama novih post-COVID putnika. Istraživanja pokazuju značajne pomake u potražnji i turizam će se morati mijenjati u skladu s time, pa tako i Hostel Karlovac, zaključio je direktor Smojver.

I dok je gledano izvana Hostel Karlovac ostao isti, onakav kakvog ga skoro svi Karlovčani pamte bez obzira na godine, unutrašnjost se konstantno mijenja i uređuje na zadovoljstvo gostiju. U potpunosti je uređen prijamni ulaz i recepcija s novim sanitarnim čvorom i kafićem. U novom ruhu zasjao je restoran kapaciteta preko 400 posjetitelja, ljetne terase i službeni uredi, „osvježene“ su sobe i spavaone. Uz to, napravljeno je novo parkiralište i otvoren veliki kafić na ljetnoj terasi uz more i igralište, s prekrasnim pogledom. Zbog svega ponuđenog Hostel Karlovac otvoren je cijelu godinu.

No najvažnije u cijeloj priči je činjenici da je Hostel Karlovac u Selcu ponovno postao omiljeno okupljalište Karlovčana i njihovih obitelji. U normalnim okolnostima Hostel godišnje posjeti preko 6.000 gostiju iz 25 zemalja koji ostvare preko 30.000 noćenja. Međutim, u prošloj COVID-19 godini taj broj pao je na svega 28% gostiju, ali veseli činjenica da su od njih skoro 90% činili naši sugrađani. Karlovačke obitelji ponovno su otkrile prednosti Selca i njegove ljekovite i blage klime.

– Sasvim je izvjesno da će promjene uzrokovane pojavom virusa Covid-19 znatno promijeniti navike i potrebe dosadašnjih gostiju i zato je nužno da što prije odgovorimo na nove izazove. U našem slučaju to je moguće samo uz novo investiranje i podizanje kvalitete smještaja i usluge. Sada je jasno vidljivo koliko je rizično previše ovisiti o stranim gostima i drugim državama, odnosno vrlo važno je biti poslovno samodovoljan kako bi se i u takvim uvjetima poslovanja osigurala financijska egzistencija, dodao je Dario Smojver.
Gradonačelnik Mandić i direktor Smojver složili su se kako bi natkrivanje postojećeg sportskog igrališta omogućilo jednu novu dimenziju usluge, pa je upravo ta ideja novi iskorak na kojoj će Grad i Hostel nastaviti intenzivno raditi.

Pročitajte i ovo

TKO ŽELI, DOBRODOŠAO JE

U Karlovcu nedostaje svih krvnih grupa, osobito 0 pozitivne