Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život SASTANAK Podijeli

Hrvatska državna tajnica MUP-a i njen slovenski kolega u Cetingradu: O Schengenu, migracijama, krijumčarenju ljudi

Sastanak dvoje državnih tajnika nastavak je nedavno dogovorenih aktivnosti između hrvatskog i slovenskog MUP-a

Migracije, suzbijanje krijumčarenja osoba, hrvatsko članstvo u Schengenu te međugranični promet između Hrvatske i Slovenije bile su teme razgovora državnih tajnika MUP-a Hrvatske i Slovenije Terezije Gras i Franca Kanglera.

Obišli su i zelenu granicu Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, a nakon toga u Postaji granične policije Cetingrad održali sastanak na temu nadzora države granice i rada graničnih policijskih ophodnji.

Hrvatska policija dobro ustrojena za zaštitu  južne granice

Tamo im je prezentirano što je Hrvatska u proteklom razdoblju napravila u tehničkom opremanju, jačanju ljudstva i obuci naših policijskih službenika za zaštitu vanjske granice.

 -Razgovarali smo i o perspektivi hrvatskog članstva u Schengenskom prostoru. O obavezama koje nas očekuju na razini Europske unije u smislu uvođenja novih informacijskih sustava i načina na koji će to Hrvatska i Slovenija u budućnosti koordinirati. Dotaknuli smo se i određenih postupaka, i odluka koje se još trebaju donijeti u Vijeću Europske unije. Sve je povezano sa donošenjem političke odluke konačne o članstvu Hrvatske u Schengenu, izjavila je hrvatska državna tajnica Gras.

Prioritet je osiguravanje uvjeta da Hrvatska zadovolji sve uvjete za ulazak u Schengen

Njen slovenski kolega Kangler sam se, kaže, uvjerio da je hrvatska policija dobro ustrojena za zaštitu južne granice.

– I Slovenija je trebala vremena da uspostavi schengensku granicu, schengenski zahtjevi su vrlo važni i ja sam uvjeren da Hrvatska politika ide u smjeru zadovoljavanja svih schengenskih standarda, rekao je Kangler.

Naglasio je kako je prioritet spriječavanje nezakonitih prijelaza slovensko – hrvatske granice te osiguravanje da južna granica Hrvatske ima sve uvjete za ulazak u Schengen.

– Da budu sve države schengenskog prostora zadovoljne. Želimo da Europska unija shvati da je granica Republike Hrvatske i Republike Slovenije te Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Srbije, granica koju prelazi najveći broj putnika u cijeloj Europskoj uniji,  dodao je Kangler.

Pročitajte i ovo

IZBORI 2020

Do 11,30 sati glasalo 18,09 % birača, u sedmoj 19,08