Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život POHOD NA VELEBIT Podijeli

Hrvatski policajci, vojnici i planinari odali počast herojima Velebita

U počasnom pohodu bilo je 203 sudionika, a na Svetom brdu misu je predvodio župnik sa Švarče vlč. Duje Kurtović

Usponom na Sveto brdo 203 hrvatska policajca, vojnika i planinara za vikend su odala počast herojima Velebita i svim hrvatskim braniteljima.

–  Svetom misom koju je predvodio svima dobro znani vlč. Duje Kurtović na stanovima Jurjevića, rekli smo veliko HVALA svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima. U propovijedi se svaki sudionik mogao barem malo poistovijetiti s ratnicima koji su branili Velebit. Vrlo oštro, direktno i bez ukrašavanja, vlč. Duje nam je ukazao što znači ostaviti svoje voljene, napustiti svoj dom radi obrane domovine. Radi ljubavi prema čovjeku, domovini i Bogu. No propovijed je bila usmjerena i na mlade planinare koji su kao domoljubi i vjernici, dužni znati o žrtvi hrabrih ratnika s Velebita, kaže Josip Lukinić iz samoborskog Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Sveti Patrik koje je surađivalo sa Specijalnom jedinicom policije Grom iz Karlovca u organizaciji ovog pohoda.

Na pohodu su sudjelovali članovi brojnih planinarskih društava i udruga, ali i pripadnici postrojbi koji su najviše doprinijeli obrani Velebita Specijalne jedinice policije Grom, Planinske satnija Velebit i Tigrova. Pohodu su se priključila i petorica branitelja 204. brigade HV-a iz Vukovara.

– Po prvi put pripadnici Specijalne jedinice policije Grom iz Karlovca došli su sa svojim suprugama i djecom te su ih na vrlo emotivan način upoznali sa svetom gorom Velebit. Mnogim specijalcima bile su suze u očima. Svoj dom iz 90-tih pokazali su svojim voljenima. Zamislite, otac s kćeri ili sinom po prvi puta zajedno na Velebitu i to baš na mjestu gdje se ginulo.
Poklonili smo se i žrtvama lovinačkog kraja položivši vijence kod spomenika u Egeljcu. Vijenac je zajedno s Tigrovima položio i bivši načelnik OS RH general Josip Lucić. Zajedničko druženje nastavili smo u Svetom Roku uz izvrstan grah i svima nam posebno drago, Velebitsko pivo, dodaje Lukinić.

Novi pohod u čast branitelja Velebita i Hrvatske je 13. lipnja 2020. godine.

Pročitajte i ovo

MAMINA PRIČA

Mama Karolina: Moja beba i ja zaraženi smo koronom, ali pritisak i tračevi okoline je ono što je puno teže