Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac O AVIONIMA Podijeli

“I ja bih najradije kupila Mercedes, ali si onda ne mogu priuštiti hranu ni mnoge druge stvari”

Treba biti racionalna, rekla je predsjednica Grabar Kitarović nakon sastanka u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske

Kod kupnje aviona treba biti prije svega racionalan, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentiravši danas u Karlovcu kupnju vojnih aviona. Novi kaže ne dolaze u obzir.

– Ja bih isto najradije kad bismo mogli kupiti nove zrakoplove. To je uvijek najbolja opcija međutim valja računati što je najbolje za državu jer ne možete vi potrošiti novce koje nemate na zrakoplove, a koji vam trebaju za obrazovanje, socijalna pitanja i sve ostalo. Isto kao u obitelji – ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari. Moramo biti racionalni u toj odluci, kaže predsjednica.

Na pitanje je li sklonija švedskim ili izraelskim avionima kaže da će se prikloniti odluci stručne skupine Ministarstva obrane.

– Bitna je sveobuhvatna ponuda. Ona mora uključivati ne samo borbene zrakoplove već i obuku, simulatore, streljivo i strateška pitanja povezivanja gospodarstava i ulaganja u Hrvatsku. O tome ćemo razgovarati večeras.

A na izjave nekih umirovljenih vojnih pilota da nam ne trebaju stari avioni kaže kako je temeljno pitanje razlika između generacija zrakoplova.

– Mi trenutno raspolažemo zrakoplovima druge generacije MIG 21 dok većina Europske unije i susjeda koji imaju borbeno zrakoplovstvo raspolažu zrakoplovima četvrte generacije. Dakle, mi se moramo pomaknuti u četvrtu generaciju.

Pročitajte i ovo

OPA

Za čelnika karlovačkog HDZ-a u “bitku” kreću Damir Mandić i Andreja Navijalić