Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život VIŠE NE MOŽE Podijeli

I vozači saniteta u Karlovcu i D. Resi u štrajku solidarnosti – godinama obavljaju hitni prijevoz pacijenata, ali im to ne plaćaju

Sanitetska vozila ne bi smjela prevoziti hitne slučajeve pa se takav prijevoz kamuflira drugačijim nazivima

Vozači sanitetskih vozila u Karlovcu i Dugoj Resi do podneva su u štrajku su solidarnosti sa svojim kolegama u Zagrebu koji štrajkaju od 5. veljače.

Na ovaj način žele upozoriti na nizak koeficijent od 0,776 za obračun plaća odnosno da im se ne priznaje obavljanje hitnih prijevoza.

– Prema Uredbi i nazivima radnih mjesta koeficijent bi trebao biti 0,95 jer obavljamo hitne prijevoze. No, u pravilniku o sanitetu nigdje ne stoji da i u članku 10. se kaže da sanitet ne smije imati hitni prijevoz. Ti hitni prijevozi nama se kroz terminologiju provlače kao izvanredni prijevozi, premještaji, ali to su u suštini hitni prijevozi jer ako palite svjetla, palite sirene, prolazite kroz crveno, imate liječnika, tehničara i pacijenta kojem je život ugrožen, to je hitni prijevoz, pojasnio je predstavnik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza u Karlovcu Tomislav Cerovac.

Nakon 11 godina stavljanja pod tepih ovih činjenica stvar je sada kulminirala. Štrajkom su na to prvi upozorili zagrebački vozači saniteta, a danas u znak solidarnosti pridružili su im se do 12 sati i svi ostali vozači u cijeloj Hrvatskoj.  Potporu im daju i vozači i tehničari sanitetskog prijevoza Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Onkološki pacijenti i pacijenti za dijaliziranja ovaj štrajk neće osjetiti jer će se njih normalno prevoziti, svi ostali morat će pričekati do iza 12 sati.

Pročitajte i ovo

DUGA RESA

Blagoslovljeno raspelo na dugoreškoj Staroj cesti: Vraćeno nakon 74 godine